magazin
67

Upoznajte Melindu, bogatu i velikodušnu suprugu Billa Gatesa

Klix.ba
Melinda Gates je poznata kao supruga osnivača Microsofta Billa Gatesa, a neki će reći i bolja polovina ovog najbogatijeg para na svijetu.
Melinda Gates (Foto: EPA)
Melinda Gates (Foto: EPA)

Par čije se bogatstvo procjenjuje na 85,7 milijardi dolara svoj život je posvetio smanjenju globalnog siromaštva kroz inicijative vezane uz edukaciju, zdravstvo i povezivanje ljudi. Obećali su donirati 95 posto svog bogatstva, a ovo je priča o velikoj Melindi Gates, rođenoj French.

Odrasla je u Dallasu u Texasu s roditeljima, majkom domaćicom i ocem inžinjerom, te troje braće i sestara. Roditelji su namjeravali svoju djecu poslati na fakultet, tako da je Melindin otac počeo raditi i u oblasti najma nekretnina, gdje su mu djeca pomagala.

Melinda je pohađala srednju školu Ursuline Academy of Dallas, kojoj je Fondacija Gates 2007. godine donirala sedam miliona dolara za izgradnju centra za nauku, matematiku i tehnologiju. Za samo pet godina diplomirala je i u oblasti informatike i ekonomije, te magistrirala na Duke's Fuqua School of Business.

Ubrzo nakon završetka master studija Microsoft je zaposlio kao projekt menadžera Microsoft Boba, Microsoft Encarte i Expedije.

Na jednom izletu koji je organizovala firma Bill je upitao Melindu da li bi mu se pridružila na turneji za dvije sedmice, ali ga je ona odbila jer nije bio dovoljno spontan. Za sat vremena upitao je da li bi izašla sa njim, a ona je na to pristala. Saradnike i članove porodice molili su da ne pričaju o njihovoj vezi kako bi ona što duže ostala u tajnosti.

Prekretnicu u njihovoj vezi predstavljao je put u Afriku 1993. godine. Tokom šetnje plažom u Zanzibaru odlučili su učiniti nešto u vezi uništavanja prirode koje su vidjeli oko sebe. Tako se rodila Fondacija Gates.

Godine 1994., nakon sedam godina veze, vjenčali su se na tajnoj ceremoniji na 17. rupi havajskog golf terena uz vatromet i nastup Willieja Nelsona. Za vjenčanicu i haljinu za prijem navodno je dala manje od 20.000 dolara.

Porodica Gates (Foto: EPA)
Porodica Gates (Foto: EPA)

Gospođa Gates je rodila troje djece 1996., 1999. i 2002. godine. Nijedno od njih neće naslijediti ništa od fondacije svojih roditelja.

"Želimo postići ravnotežu prema kojoj će imati slobodu da rade šta žele bez obasipanja novcem", kazala je Melinda prošle godine. Ipak, njihova djeca su uključena u filantropski posao roditelja, pa su više puta bili u Africi u akcijama pomoći.

Godine 2006. Warren Buffett je odlučio dati 80 posto svog bogatstva Fondaciji Gates, čiji je blizak prijatelj. On je tada za magazin Fortune rekao: "Bill je izuzetno pametan, očigledno. Ali kad govorimo o široj slici, Melinda je pametnija".

Melinda i Bill Gates prije 10 godina
Melinda i Bill Gates prije 10 godina

Ona se danas bavi nizom domaćih i svjetskih problema. Nedavno je svoju pažnju posebno posvetila širenju dostupnosti kontracepcije za žene, uprkos što je vjernica katolkinja.

"Kontrola rađanja je previše važna da bi bila ispolitizirana", kazala je. "Kad ulažete u žene, vi ulažete u ljude koji ulažu u sve ostale".

Na svoj 50. rođendan prošle godine u avgustu ona je učestvovala u ALS Ice Bucket Challengeu na nominaciju Sheryl Sandberg.

"Uvijek se rado odazivam na izazove kojima je svrha činjenje dobra", poručila je u videu.

"Jednog dana kad umre želim da ljudi misle kako sam bila divna mama i divan član porodice, ali i divan prijatelj. O tome brinem više nego o bilo čemu drugom", izjavila je Melinda jednom prilikom.

Melinda i Bill Gates (Foto: EPA)
Melinda i Bill Gates (Foto: EPA)