Prvu operaciju izveo 1956. godine
1

Umro "otac" transplantacije koštane srži E. Donnall Thomas

Anadolija
E. Donnall Thomas
E. Donnall Thomas
Hirurg koji je 1956. godine obavi prvu uspješnu transplantaciju koštane srži Dr. E. Donnall Thomas umro je u 92. godini života u Seattleu, javio je dopsnik agencije Anadolija.

Glasnogovornik Centra za istraživanje malignih bolesti Fred Hutchison je izjavio da je Thomas preminuo od srčanog udara.

Thomas je 1990.godine dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu zajedno sa Josephom E. Murrayem, za razvoj presađivanja organa i stanica. On je razvio presađivanje koštane srži kao metodu liječenja leukemije. Na taj način je obnova stanica dostigla nivo od 90 posto.

  1. godine dr. E. Donnall Thomas izveo je prvu uspješnu transplantaciju koštane srži. Njegov pristup se temeljio na primjeni imunosupresivnih lijekova kako bi se spriječilo da imunološke stanice iz koštane srži darivatelja napadnu tkiva domaćina. Kao rezultat, matične stanice iz koštane srži bile su u mogućnosti obnoviti koštanu srž domaćina i započeti proizvodnju novih krvnih stanica. Ova metoda postala je tako standard u terapiji leukemije, aplastične anemije i ostalih bolesti krvotvornog sistema.

Predsjednik ovog Centra Larry Corey je rekao da će Thomas ostati upamćen kao "otac“ transplatacije koštane srži.