magazin
16

Udovac tužio aviokompanije, jer nisu primile u avion njegovu suprugu zbog debljine

Klix.ba
Udovac Vilme Soltesz, podnio je tužbu protiv tri aviokompanije vrijednu šest miliona dolara nakon što su odbile u avione primiti njegovu suprugu pod izgovorom da je "predebela da bi letjela avionom".

Soltesz koja je bila teška oko 200 kilograma preminula je u Mađarskoj, gdje je par bio na odmoru, nakon što joj nije bilo dopušteno da se vrati u New York avionima Delte, KLM-a i Lufthanse 2012. godine.

Njezin muž Janos Soltesz tužio je aviokompanije zbog diskriminacije njegove pokojne supruge koja je bila u invalidskim kolicima nakon što joj je amputirana noga, a bolovala je i od dijabetesa te bolesti bubrega.

Vilma je pronađena mrtva u njihovoj vikendici u Mađarskoj u oktobru prije dvije godine nakon više nastojanja da se ukrca u avion i prebaci u New York. Janos Soltesz je aviokompanije tužio sudu na Manhattanu.

Prema navodima iz tužbe, par je krenuo u Mađarsku iz svog doma u Bronxu u septembru 2012. godine te su avionom Delta Air Linesa sletjeli u Budimpeštu tako što su njoj platili dva sjedišta u avionu.

U Mađarskoj joj je pozlilo 2. oktobra nakon čega joj je ukazana pomoć te su joj ljekari tamo kazali da može letjeti nazad za SAD, ali da se mora javiti svom ljekaru odmah nakon slijetanja.

Prvo su se ukrcali u avion u Budimpešti, ali su morali izaći nakon što im je pilot tako rekao, a potom su otputovali u Prag kako bi se tamo ukrcali u avion. Međutim, u Pragu kompanija Delta nije imala adekvatan prostor i kolica za nju. Nakon toga su se nastojali ukrcati u avion Lufthanse. No, čekalo se na adekvatna kolica kako bi je ukrcali zbog čega je avion kasnio, pa je paliot rekao da više ne mogu čekati zbog drugih putnika.

Umorni od nastojanja da konačno otputuju iz Mađarske, par se vratio u vikendicu u toj zemlji, nakon čega je suprug Vilmu našao mrtvu, deset dana nakon što je trebala posjetiti svog ljekara u New Yorku, prenose američki i britanski mediji.