magazin
124

U Tuzli počinje festival arTZ: Kultura i umjetnost ne smiju poznavati granice

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Izložbom pod nazivom "Srebrenica today" večeras će u Tuzli zvanično biti otvoren treći po redu Festival savremene umjetnosti arTZ.

Prve festivalske večeri će biti upriličena i projekcija dokumentarnog filma "Filmski putopis Karakas", kao i koncert travničkog trija "Mustra Orchestra".

Pod okriljem festivala u Tuzli će do 5. juna gostovati umjetnici iz Austrije, Venecuele, Velike Britanije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Oni će svoja umjetnička dostignuća u gradu soli predstaviti kroz film, multimedijalnu umjetnost, progressive jazz, fotografiju, konceptualnu i likovnu umjetnost, koncert za bebe, ali i elektronsku muziku.

Centralni festivalski događaj bit će zabava za ljubitelje elektronske muzike pod nazivom "arTz Open Air Party & Pannonica Summer Seasons Opening", kojim će zvanično početi ljetna sezona na Kompleksu panonskih jezera u Tuzli.

Treće izdanje arTZ festivala održava se pod motom "Kultura za sve".

"Kultura za sve znači probijanje apsolutno svih granica, kako antropoloških i geografskih, tako i bilo kojih drugih. Kultura i umjetnost ne smiju poznavati granice i moraju biti dostupne svima. Kultura je osnovna potreba svakog čovjeka i upravo iz tog razloga mi smo ovogodišnjim izdanjem festivala uspjeli u jednoj mjeri postići da kultura zaista zaživi", kazao je direktor festivala Rusmir Krdžalić.

Treći Festival savremene umjetnosti u Tuzli zvanično će biti zatvoren 5. juna ove godine, a partneri su: Grad Tuzla, Ambasada Republike Austrije u BiH, British Council BiH, Međunarodna galerija portreta, Narodno pozorište Tuzla i Javno komunalno preduzeće Pannonica Tuzla.

Kompletan program festivala možete pogledati ovdje.