Vječita uspomena na pjevača
0

VIDEO / U Kruševu otvorena spomen-kuća Tošetu Proeskom

Sarajevo-x.com
Foto: kurir.mk
Foto: kurir.mk
Uz stihove pjesme "Kruševo" koje je izrecitovao Rade Šerbedžija i uz muziku Vlatka Stefanovskog, danas je na Gumenju u Kruševu otvorena spomen-kuća tragično preminulom makedonskom pjevaču Tošetu Proeskom.

Spomen-kuća Proeskom sagrađena je u njegovom rodnom Kruševu. Kuća je u formi krsta, a u njoj je hronološki prikazan život legendarnog muzičara, od njegovog djetinjstva do perioda vrhunca njegove karijere.

Spomen-kuća otvorena je u prisustvu nekoliko hiljada građana Kruševa, članova porodice preminulog muzičara i obožavatelja.

"Smrt nije kraj, to je samo jedan zarez u čovjekovom životu. Čovjekova priča živi sve dok postoji neko da je prepričava, ali rijetko čija priča ostaje da se zauvijek prepričava. A, takva je priča Tošeta Proeskog", kazao je premijer Makedonije Nikola Gurevski, prenosi Makfax.

Fanovi velikog muzičara u spomen-kući će moći razgledati njegove fotografije i vidjeti više od 350 autentičnih eksponata.

U centralnom dijelu objekta, koji se prostire na 870 metara kvadratnih, nalazi se molitvenik sa vjerskim predmetima koji su pripadali Proeskom. Također, tu se nalaze i ceduljice sa poukama koje su pjevača vodile kroz život.

Pažnju privlače dvije voštane figure Tošeta Proeskog u prirodnoj veličini.

U spomen-kući se nalazi i kafić s balkonom s kojeg se pruža predivan pogled na Kruševo, kao i suvenirnica.

Toše Proeski poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine na autoputu Zagreb - Lipovac, blizu Nove Gradiške. Sahranjen je u Kruševu uz najveće državne počasti.