Dobio basnoslovan honorar
151

Talijani nezadovoljni Bregovićevom verzijom pjesme "Hajdemo u planine"

Klix.ba
Goran Bregović
Goran Bregović
Himna Svjetskog prvenstva u nordijskom skijanju u Val di Fiemmeu, koju je komponovao Goran Bregović, izazvala je žustre polemike talijanske javnosti. Za 84.700 eura, koliko je kantautoru plaćeno, svi su očekivali mnogo više.

Himna nije trebala biti otkrivena prije svečanog otvorenja prvenstva, ali kako to obično biva nenadano je procurila u javnost. Odmah po objavljivanju, stigle su oštre kritike na muziku i tekst, ali i na basnoslovnu sumu koju će autor dobiti.

U tekstu se spominju Dolomiti i Trentino, palenta i vino, vođenje ljubavi do jutra, ali ne i skijalište Val di Fiemme, u kojem će se od 20. februara do 3. marta održati Svjetsko prvenstvo u nordijskom skijanju. Osim toga, himna neodoljivo podsjeća na hit Bijelog dugmeta "Hajdemo u planine".

Mnogi su pjesmu ocijenili smiješnom, a iznos novca dat Bregoviću skandaloznim.

"Šala nas je nasmijala, ali sada želimo čuti pravu himnu Svjetskog prvenstva", "Užasno, ne mogu vjerovati! Je li ovo neka šala?", "Mislim da će se Svjetsko prvenstvo pamtiti po ovom skandalu", samo su neki od komenatara na stranici Trentinocorrierealpi.gelocal.

Himnu možete poslušati ovdje.