Red Bull BC ONE
2

FOTO+VIDEO / Svjetsko finale B-Boy takmičenja

Klix.ba
Red Bull BC One, najznačajnije svjetsko B-Boy takmičenje, stiže u Rio na veliku završnicu ovogodišnjeg prvenstva. 16 vodećih svjetskih breakdance plesača borit će se za najprestižniju B-Boy nagradu – naslov svjetskog prvaka.

Budući da su brazilska capoeira i ginga imale velik utjecaj na B-Boy trendove širom svijeta, ovaj obalni brazilski grad savršeno je mjesto za veliku Red Bull BC One završnicu. Ove godine takmičenje je doživjelo svoje najveće dosadašnje izdanje s preko 1000 B-Boyeva koji su se takmičili u 60 nacionalnih kvalifikacija. Najbolji plesači svoje su vještine dalje odmjerili u šest regionalnih kvalifikacijskih takmičenja u Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi, Istočnoj i Zapadnoj Europi, azijsko-pacifičkoj regiji te po prvi put do sada u bliskoistočnoj i afričkoj regiji.

Pobjednici regionalnih kvalifikacijskih takmičenja direktno su ušli u krug onih koji će na finalnom takmičenju u Riju dobiti priliku s trona skinuti aktualnog prvaka i člana Red Bull BC One All Star postave, Roxritea iz San Diega, SAD. DOMKey (SAD), Klesio (Brazil), Lil Zoo (Maroko), Mounir (Francuska), Shorty Force (Južna Koreja) i Slav (Bugarska) procesom će eliminacije battlovima jedan-na-jedan pokušati zaslužiti titulu najboljeg svjetskog B-Boya.

Šestorici regionalnih pobjednika pridružit će se još devet finalista odabranih od strane međunarodnog stručnog B-Boy tima. Finalisti su: Arex (Kolumbija), Sunni (VB), Vicious Victor (SAD), Kid David (SAD), Junior (Francuska), ExacT (Rusija), Differ (Južna Koreja) i Hill (Meksiko). Iako mu je tek 15 godina, možda najzanimljiviji član ovogodišnjeg takmičenja japansko je čudo od djeteta – Issei, koji se svjetskoj sceni predstavio pobjedom na nedavno održanom R16 takmicenju u Koreji.

Za muziku je zadužen hip hop DJ Skeme Richards, dok će ulogu MC-ja večeri preuzeti rapper Dughettu. Legende B-Boyinga, Kwikstep i CROS1, naći će se u ulozi komentatora ovog velikog događaja koji će stotine hiljada gledalaca pratiti putem livestreama. Finale će se održati u kulturnom središtu, u dvorani Fundição Progresso, gdje se umjetnost rađa, uči i izvodi pred više od 800,000 ljudi godišnje. Prvobitno tvornica čelika, zgrada Fundição dom je raznim događanjima, od karnevalskih predstava do hip hop evenata.