magazin
249

Šveđanka, koja biciklom putuje u Indiju, oduševljena Sarajevom i BiH

Razgovarao: Adnan Učambarlić
Foto: F. K./Klix.ba
Julia Björk (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mlada Šveđanka, Julia Björk (23), zaputila se na odvažno putovanje biciklom iz Švedske ka Indiji kako bi postala instruktorica joge. Na svom putovanju stigla je i do BiH, gdje se zaustavila u Banjoj Luci i Sarajevu. Sa Julijom smo razgovarali o njenom putovanju i daljim planovima.

Julija je u Švedskoj radila kao instruktorica alpinizma, kuharica, a čuvala je i djecu. Na putovanje biciklom odlučila nakon što je shvatila da će svakako ići u Indiju kako bi postala instruktorica joge. Jedna prijateljica je pitala kako planira otići tamo, a Julija joj je odgovorila kako planira ići avionom. Prijateljica joj je na to predložila da ide biciklom, a Julia je spremno prihvatila ideju.

Julija je proputovala kroz Švedsku i Dansku, nakon čega je provela čitav mjesec u Njemačkoj. Zatim su uslijedile Češka i Austrija, gdje je ostala tri sedmice, a zatim se zaputila kroz Sloveniju i Hrvatsku te stigla u BiH.

Ni sama ne zna koliko je kilometara prešla do sada, a kaže i kako je ljudi stalno pitaju zašto je na ovo putovanje krenula baš zimi. Kaže kako je bila na pustinjskom festival u Nevadi (SAD) do kraja augusta te da se na putovanje mogla zaputiti tek u septembru, nakon povratka iz SAD-a.

“U BiH sam prvo odsjela u Banjoj Luci. Veoma mi se sviđa u BiH. Upravo sam razgovarala sa majkom i pričala joj o tome. Zaista je divno, a atmosfera je potpuno drugačija nego u ostalim zemljama u kojima sam bila. Svidjele su mi se Njemačka i Austrija, ali ovdje je zaista posebno. Veganka sam, pa baš i nisam mogla probati čuvene bosanske specijalitete”, ispričala je Julia za naš portal.

Dodala je i kako je u BiH doživjela svoje prvo kampovanje u snijegu. Na putovanju iz Banje Luke, nakon Kneževa, se zaustavila na Vlašiću, gdje je prenoćila u šatoru. Kaže i da je put preko Vlašića, sa svim svojim krivinama, prelijep.

Julia putuje potpuno sama, a kaže kako uopće nije imala nikakvih problema tokom puta. Nakon BiH planira posjetiti Crnu Goru i Kosovo, a zatim ide u Makedoniju, Grčku, Tursku, Iran, Pakistan te, konačno, Indiju.

Za navigaciju koristi najobičnije karte, nikakav GPS i tehnologiju. Vozi najobičniji brdski bicikl, a od opreme nosi šator, vreću za spavanje i alat za popravak bicikla. Alat se pokazao korisnim kada joj je, na putu ka Beču, pukao nosač za prtljag i sve stvari su joj se rasule po putu.

U BiH se neće previše zadržavati, budući da u prosjeku putuje 18 do 20 kilometara dnevno, a, kako kaže, naša zemlja nije toliko velika te će, nakon sedmodnevnog boravka u Sarajevu, izaći iz zemlje. Kaže i da je već stigla obići Sarajevo i da joj se veoma svidjelo.

Nije sigurna da li će se sa svog putovanja uopće i vratiti u Švedsku. U Indiji će proći obuku za instruktoricu joge, penjati se po stijenama te se, općenito baviti jogom. Nakon Indije planira stopirati brodom do Australije.

Hostel Vagabond Sarajevo pokrenuo je globalni projekt Vagabond, za urbane nomade koji putuju i ostavljaju znakove, koji su preuzeti od američkih lutalica, a pokazuju koja su mjesta pogodna za ili nepogodna za prespavati, opasna i sl. Julija je, kao pravi Vagabond, koji personificira sve vrijednosti projekta, dobila besplatan smještaj tokom svog boravka u Sarajevu.