magazin
9

Stručnjaci tvrde da su otkrili ko je Banksy

Klix.ba
Stručnjaci sa londonskog univerziteta Queen Mary tvrde da su identificirali osobu koja se krije iza imena Banksy, najpoznatijeg uličnog umjetnika na svijetu.

Geografsko profiliranje, kriminalistička tehnika koja pomaže u identificiranju serijskih kriminalaca pokazala je kako je Banksy zapravo muškarac po imenu Robin Gunningham.

Geografsko profiliranje se usmjerava na lokaciju počinitelja i u pitanju je metoda kojom se određuje prostorno ponašanje počinitelja unutar prostornih relacija različitih mjesta zločina, a što obuhvaća potencijalno mjesto življenja, radno mjesto ili neku drugu lokaciju.

S namjerom da otkriju Banksyjev identitet, stručnjaci su ispitali 140 njegovih radova u Londonu i Bristolu, utvrdivši najčešće tačke na kojima se ostavljao svoja umjetnička djela - to su uglavnom bili pubovi, igrališta...

Geografsko profiliranje je ponudilo dokaze o tome kako je Banksy zapravo muškarac po imenu Robin Gunningham koji se nemaskiran u medijima pojavio 2008. godine.

Banksy je napoznatiji street artist u Velikoj Britaniji, i tok mnogi njegova djela nazivaju čistim vandalizmom, brojni mu se dive. Ipak, njegov je identitet još uvijek misterija.