magazin
89

Spoj kung fua i plesa: Članovi škole Jackieja Chana u Mostaru priredili scenski spektakl

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U prepunoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru večeras je izveden spektakularni scenski performans Gateway – kung fu ples, Contemporary Dragon Kungfu Company iz Kine koju je osnovao poznati glumac akcijskih filmova Jackie Chan.

Ovaj način plesa predstavlja novi izraz u spajanju borilačke vještine kung fua i suvremenog plesa.

Večeras je u Mostaru 11. vrhunskih kung fu majstora iz Shaolina i drugih glavnih centara borilačke vještine u Kini izvelo briljantan show u kojem su pokazali kung fu vještine od kojih zastaje dah, a koji dobija posebnu dimenziju uz suvremeni ples, ekspresivnu muziku i impresivne video projekcije.

Ovaj atraktivni scenski događaj u režiji i koreografiji Liu Lu privukao je Mostarce svih generacija koji su nešto više od sat vremena uživali u akrobatskim vještinama.

Jedanaest majstora drevne kineske borilačke vještinesu čak dvije godine vježbali osnove plesa i scenskog pokreta kako bi mogli realizirati ovu predstavu, koja je gostovala sa velikim uspjehom u SAD-u, Rusiji i nizu evropskih zemalja.

Njihov nastup u Mostaru dio je evropske turneje, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Narodne republike Kine i Ambasade NR Kine u BiH.