magazin
0

Slavne ličnosti utjecajnije od historijskih

Sarajevo-x.com
Istraživači Univerziteta Leicester otkrili su da su zvijezde poput Angline Jolie, Davida Beckhama i Kylie Minogue utjecajnije od historijskih ličnosti kao što su Winston Churchill, William Sheakspeare ili Isaac Newton.

Pisci, utjecajni predsjednici, naučnici i druge važne historijske ličnosti ne utječu na mlađe naraštaje koliko to čine glumci, pjevači, starlete i druge poznate ličnosti čiji opis posla nije lako definisati.

Nova studija, iako nije donijela revolucionarna saznanja, još jednom je podcrtala odgovornost koju nose slavne ličnosti jer postaju uzori milionima mladih osoba.

"Ljudi imaju tendenciju da oponašaju ponašanje okoline, a naročito jedinki koje imaju veći status - poput zvijezda i slavnih ličnosti. Zbog toga, mladi oponašaju svoje idole bez obzira da li je to što oni čine dobro ili loše", rekla je istražiteljica Charlotte de Backer.

Ova studija je takođr pokazala da starije osobe koriste skandale i živote slavnih ličnosti kako bi se povezali s drugim ljudima i "imali o čemu pričati", izvještava Esrthtimes.org.