magazin
68

Škola argentinskog tanga u Banjoj Luci: Ples koji se odlikuje strašću i uzbuđenjem

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
Argentinski tango je ples koji je uzdrmao čitav svijet strastvenim i zavodničkim karakterom i ubrzo postao internacionalni plesni fenomen 20. vijeka. Nastao je u predgrađima Buenoas Airesa naseljenih imigrantima i u početku je bio sramota toga grada, njegovo "zabranjeno voće", ali je vrlo brzo postigao priznanje u Evropi i uglednijim krugovima Argentine.

U Banja Luku ga je prije četiri godine "donio" Saša Jovanović, koji se s njima upoznao prije deset godina, tokom plesnih specijalizacija u Ljubljani.

"Ovaj ples se odlikuje strašću, ljepotom, uzbuđenjem, sopstvenom filozofijom života, harmonijom pokreta muškarca i žene i jedinstvenim načinom plesanja u zagrljaju. Zbog svoje specifične tehnike, kompleksnih plesnih šablona i ritmičkih struktura povoljno utiče na poboljšanje motorike, ravnoteže i pokretljivosti, a koristi se i u plesnoj terapiji u liječenju Parkinsonove bolesti. U odnosu na druge plesove u njemu postoji i prožima se jako velika harizma samih izvođača", priča Jovanović.

Plesni klub "Habanera" osnovan je 2010. godine kao logičan slijed razvoja u Jovanovićevoj karijeri, a podučavanje tanga počelo u decembru prošle godine.

"Postoji određena zainteresovanost Banjalučana za pohađanje časova tanga, ali mi nastojimo da povećamo broj ljudi koji uopšteno znaju da takvi kursevi u gradu i postoje. Samo na taj načim tango može da dobije još više na popularnosti i zainteresovanosti", kaže Jovanović.

On dodaje da su razlike između argentinskog tanga i ostalih društvenih plesova tolike da se, zapravo, ni ne mogu pobrojati. Argentinski tango nije standardizovan ples, a u svojoj osnovi nije ni takmičarski, iako koju godinu unazad postoji i veliko svjetsko prvenstvo posvećeno ovom plesu koje se svakog augusta organizuje u Buenos Airesu. Ipak, primarna svrha ovog takmičenja je očuvanje autentičnosti tanga kao plesa i njegovih izvornih osnova.

"Svaki od plesova nosi svoje karakteristike koje zajedno sa muzičkom podlogom i naravno partnerom sa kojim plešete mogu da proizvedu različite emocije. Možda bi se Jive mogao svojom lepršavošću i energijom malo izdvojiti od ostalih. Za tango treba mnogo ljubavi. Ja sam ga učio prvenstveno u Ljubljani, a potom i po raznim gradovima Evrope pohađajući grupne i individualne časove kod poznatih imena u svijetu argentinskog tanga", kaže Jovanović.