magazin
112

Sjećate li se Rafe? Bivši pjevač danas živi mirno, posvetio se porodici i Bogu

Klix.ba
Foto: Laudato.hr
Foto: Laudato.hr
Rafaela Dropulića Rafe se sjećamo kao pobjednika hrvatskog muzičkog showa "Story Supernova Music Talents" iz 2003. godine.

Nakon pobjede na muzičkom showu "Story Supernova Music Talents", Rafo je snimio jednu pjesmu pod nazivom "Ja sam Rafo", kao i album svjetovne muzike pod nazivom "Mangipe" iz 2005. godine, nakon čega se povukao sa muzičke scene. Godine 2008. pobijedio je u prvom izdanju hrvatskog izdanja reality showa "Farma".

Danas živi u Zagrebu, u braku je već pet godina i radi kao viši stručni referent u Odjelu za turizam. Pored toga, Dropulić se posvetio vjeri, a u intervjuu koji je dao za hrvatski portal Laudato.hr ispričao je o tome kako mu je kršćanstvo promijenilo život.

"Polako sam počeo uviđati da je katolička vjera jedini, ispravni put za mene. Sve je kulminiralo mojim odlaskom na seminar šutnje, posta i molitve u Međugorju. Tamo sam obavio životnu ispovijed, te prvi put u životu doživio živoga Boga i snagu Duha Svetoga. To iskustvo mi je promijenilo život. I da, mislim da je to bila prekretnica u mom životu koja me obilježila do danas", ispričao je Dropulić i dodao:

"Spoznaja da me Bog voli iako sam odvratan i da ima snagu promijeniti sve aspekte moga života nabolje, te dovesti moj život u stanje radosti, sreće, zadovoljstva i punine, mislim da je to bio najveći poticaj. Mislio sam da ću umrijeti nesretan, a na kraju se pojavi frajer (Isus) koji mi kaže da me voli iako sam glup kao točak, te da prestanem gubiti vrijeme na ispraznosti jer on ima rješenje za sve. Tada je moja jedina preokupacija bila saznati što Bog želi od mene."

Dropulić je ispričao kako je davno izašao iz svijeta muzike, te kako se više ne čuje sa bivšim kolegama iz "Story Supernova Music Talents" showa.

"Ne izlazim vani po klubovima, ne posjećujem nikakve evente, čak ne izlazim vikendima u grad i sl. Tako da ih nemam gdje ni sresti. A kako u Zagrebu vrijeme brzo leti, imam taman vremena da se družim s porodicom i prijateljima koji se kreću u istim krugovima kao i ja. Za neke ljude mi je žao jer su zaista kvalitetni, ali to su dva različita svijeta i jednostavno se nemamo kad ni gdje sresti. Eto npr, neke sam zadnji put vidio na svojoj svadbi. Šteta, ali to je tako. Ma, dobro 'ajde, ima tu malo i moje lijenosti", priznao je Dropulić.

Dodao je kako nema smisla muzikom se baviti samo zbog slave.

"To vodi u nesreću. Baviti se muzikom jer je voliš i uživaš u njoj, e to je nešto drugo. Zato, dokle god uživaš u tome, sviraj brate. A ako se slava slučajno dogodi, ne zaboravi da si ti niko i ništa i da slava pripada jedino Bogu! Usput se moli da ti se to ne dogodi (smijeh). I oprezno, jer slava je varljiva", poručio je Dropulić.

Pojasnio je kako je oduvijek prije svega strastveno volio muziku i želio se profesionalno baviti njom, te živjeti od svog hobija, no kako ga slava zapravo nikad nije zanimala, pa mu je sve nakon pobjede na muzičkom showu i velike popularnosti koja je uslijedila nakon toga postalo zamorno.

"Slava je nažalost, eto, kako bih rekao, gorko-slatki davež koji je neizbježan u tom poslu. Ima svojih prednosti (dobiješ bolje voće i povrće na pijaci), ali te i dosta ograniči u provođenju normalnog života. Mislim da je važno ostati na zemlji, trenirati poniznost i biti svjestan da je sve prolazno", poručio je Dropulić.