Showbiz
4

Zvijezda serije "Prison Break" Wentworth Miller izjavio da je gay

Klix.ba
Wentworth Miller
Wentworth Miller
Atraktivni glumac Wentworth Miller poznat po ulozi u seriji "Prison Break" izjavio je kako je gay.

Nakon što je pozvan na Međunarodni Film Festival St. Petersburg u Rusiji, Miller je odlučio da upozna javnost sa svojom seksualnom orijentacijom.

"Hvala vam na ljubaznom pozivu. Kao neko ko je uživao u posjetama Rusiji u prošlosti i osoba koja ima određeni stepen ruskog porijekla rado bih rekao da. Ipak, kao gay osoba moram odbiti", napisao je 41-godišnji glumac u pismu upućenom direktoru festivala, prenosi Huffington Post.

Glumac je potom objasnio: "Duboko sam zabrinut trenutim vladinim tretmanom gay osoba. Situacija nije prihvatljiva i ne mogu u dobroj namjeri učestvovati u popularnom događaju čiji je domaćin zemlja gdje su ljudima poput mene sistemski negirana osnovna prava na život i ljubav."

Miller je pod tim mislio na novi paket ruskih anti-gay zakona koji zabranjuju propagandu netradiconalne spolne zajednice i dio su napora promoviranja tradiconalnih ruskih vrijednost, a cilj im je i zabrana usvajanje ruske djece u istospolnim zajednicama.

"Možda kada okolnosti budu poboljšane budem slobodan da donesem drugačiju odluku", zaključio je Miller.

U izjavi glasnogovornik GLAAD organizacije (borba za prava gay populacije) Wilson Cruz kazao je kako je ovo pismo ništa drugo nego "snažna podrška i poruka kojoj je poslao LGBT populaciji u Rusiji s porukom da nisu sami".