Showbiz
10

Žena s amputiranom nogom vraćena s crvenog tepiha u Cannesu jer nije nosila štikle

Klix.ba
Producentica Valeria Richter, kojoj su ljekari morali amputirati dio lijeve noge, za Sky News je ispričala kako joj nisu dali da prošeta crvenim tepihom i prisustvuje premijeri filma na festivalu u Cannesu.

Organizatori Cannes Film Festivala našli su se na udaru kritika javnosti nakon što su optuženi da su sa crvenog tepiha vraćali žene koje nisu nosile cipele sa visokom potpeticom.

Jedna od žena koja je vraćena sa crvenog tepiha u Cannesu bila je i producentica Valeria Richter, koja je ispričala kako joj nisu dali da prisustvuje gala večeri i projekciji filma Gusa Van Santa "Sea of Trees" iz razloga štonije nosila visoke potpetice.

"Prije dvije godine sam morala amputirati dio lijevog stopala tako da više ne mogu nositi štikle. Niko nas ne bi trebao prisiljavati na to da nosimo štikle - pogledajte koliko se moda često mijenja, a danas u modnom svijetu prolazi gotovo sve. Festival kao što je Cannes bi trebao slijediti modu i ne biti toliko isključiv kad su u pitanju modna pravila", kazala je Richter.

Asif Kapadia, reditelj koji je režirao dokumentarac o muzičkoj zvijezdi Amy Winehouse je kazao kako je njegovoj supruzi također bilo zabranjeno da prošeta crvenim tepihom iz razloga što nije nosila štikle.

Glumica Emily Blunt, čiji je zadnji film "Siscario" prikazan u Cannesu u utorak je kazala:

"Svi bi trebali nositi ravnu odjeću, da budem iskrena, u najvažnijim trenucima naših života i ne bismo trebali nositi potpetice. To je moje mišljenje, ja preferiram Converse patike", kazala je Blunt.

Manekenka Cara Delevigne je također bila šokirana ovim navodima, te je izjavila:

"Zabrana ravne obuće? Sad ću namjerno nositi ravnu obuću. Zezate me??"

Ova je zabrana pokrenula masu negativnih komentara i oštrih kritika javnosti, a na društvenim mrežama je već pokrenuta akcija pod hashtagom #showmeyourflats u kojem žene dijele fotografije svoje ravne obuće.

Ipak, direktor festivala u Cannesu Thierry Fremaux negira ove navode.

"Kad su gosti u pitanju, pravila se nisu promijenila. Nema pušenja i svi trebaju da budu obučeni svečano. Niko nije spominjao štikle", napisao je Fremaux na svom Twitter profilu.