Showbiz
0

Zagađivači zraka Evropljanima skraćuju život za dvije godine

NINA
Čestice zagađivača atmosfere u Evropi mogu do dvije godine skratiti životni vijek ljudi, zbog čega se mogu smatrati štetnim gotovo isto onoliko koliko su to saobraćajne nesreće, navedeno je u izvještaju Međunarodnog instituta za primijenjeni sistem analiza.

"Riječ je o česticama manjim od 2,5 hiljaditih dijelova milimetra koje u prosjeku za osam mjeseci mogu skratiti životni vijek stanovnika Evrope", objasnio je Marcus Aman iz austrijskog Međunarodnog instituta za primijenjeni sistem analiza, u najnovijem izvještaju.

Međutim, u industrijskim područjima, kao što su Benelux, sjeverna Italija, Ukrajina i Rusija, količina tih čestica u atmosferi je znatno veća, pa se smatra da je zbog toga životni vijek u tim oblastima za dvije godine kraći.

Budući da su veoma sitne, te čestice mogu lebdjeti u atmosferi 40 pa čak i 50 sati, a vjetrovi ih mogu prenositi do 3.000 kilometara.

Te čestice najčešće izazivaju respiratorne i plućne bolesti, ali i kardiovaskularne poremećaje jer prodiru duboko u pluća, a preko njih i u krv, objasnio je taj stručnjak na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi.

Najveći zagađivači atmosfere tim česticama su željezare, cementare i termoelektrane, ali isto tako i automobili. Trenutno jedino je Peugot među proizvođačima automobila ugradio u svoja serijska vozila filtre za te čestice, ali će uskoro oni postati obvezni u Evropskoj Uniji, podsjetila je francuska novinska agencija AFP.

O tome su već počeli pregovori u Ženevi između 49 zemalja potpisnica Konvencije o udaljenom prekograničnom zagađivanju atmosfere koju je 1979. napravila Ekonomska komisija UN-a za Evropu.

Zahvaljujući mjerama predviđenih Konvencijom i primijenjenih posljednjih godina, atmosfersko zagađenje trebalo bi biti smanjeno, pa bi za 15 godina skraćenje životnog vijeka zbog zagađenja trebalo biti svedeno na oko pet do šest mjeseci.