Showbiz
0

Wyclef Jean uvjeren da je upravo on "prava osoba" za Haiti

Sarajevo-x.com
Wyclef Jean (Foto: PA)
Wyclef Jean (Foto: PA)
Hip-hop zvijezda Wyclef Jean, koji se ovih dana odlučio otisnuti u političke vode i kandidovati za predsjednika Haitija, uvjeren je da je on prava osoba za taj posao u zemlji uništenoj zemljotresom i siromaštvom.

"Nisam čudotvorac, ali cijelim svojim srcem vjerujem da je ovo važan period u historiji Haitija, te da sam ja prava osoba da vrati ovu zemlju na pravi put prema svjetlijoj budućnosti koju ona očajnički treba i zaslužuje", rekao je u intervjuu za "The Wall Street Journal" Jean.

U utrku za poziciju prvog čovjeka zemlje on je krenuo prošle sedmice, došavši na Haiti privatnim avionom i tražeći od Haićana da mu pruže "moć za promjene".

Mnogi ga u ovoj zemlji doživljavaju kao heroja, ali su mu i dalje blijede šanse da od hip-hopera postane predsjednik, piše AFP.

Jean je uvjeren da Haiti treba predsjednika koji obećanja može pretvoriti u realnost, ko može preći planetu uzduž i poprijeko kako bi uvjerio svjetske lidere da ekonomski pomognu zemlju u kojoj je rođen.

Pjevač također planira raditi na razvoju poduzetništva, davanju mikrokredita, uspostavljanju zakona i birokratije.

Iako živi u New Yorku, Jean vrlo često putuje na Haiti, te urgira da se nasilje spriječi, a najsiromašnijima da pomoć. Na kandidaturu za predsjednika ga je, kako kaže, inspirisao zemljotres koji je u januaru pogodio ovu zemlju, odnijevši 250.000 života i ostavivši 1,5 miliona ljudi bez krova nad glavom.