Vojvotkinja podsjetila na Dianu
24

William i Kate posjetili džamiju u Kuala Lumpuru

Klix.ba
(Foto: AFP)
Vojvotkinja od Cambridgea, Kate Middleton, evocirala je uspomene na pokojnu princezu Dianu kada je u petak ujutro zajedno sa svojim suprugom, princom Williamom, posjetila džamiju Assyakirin u Kuala Lumpuru.

Kate i William su u posjeti Maleziju te su obišli i najveću džamiju u toj zemlji koja može primiti više od 12.000 vjernika tokom molitve.

U skladu sa vjerskim običajima muslimana, William i Kate su izuli obuću prilikom ulaska u objekat, a Kate je stavila i maramu na glavu te ja na sebi imala haljinu koja podsjeća na onu koju je nosila njena svekrva prije 20 godina kada je posjetila džamiju Egiptu. Diana je isto postupila i tokom posjete jednoj džamiji u pakistanu. Ovo je ujedno i prva posjeta kraljevskog para nekoj džamiji u svijetu.

Prilikom posjete džamiji Kate je svojoj pratnji postavila mnogo pitanja vezana za islam i sveti mjesec ramazan te je izrazila divljenje kada su joj pričali o okupljanjima porodice tokom ramazana. Prokomentarisala je kako je porodica veoma važna i izrazila svoje divljenje za takve običaje.

"Vojvotkinja je izgledala zaista lijepo i prikladno je bila obučena za posjetu džamiji, odličan izbor odjeće", rekla je jedna od njenih domaćina.

Imam džamije koju su posjetili Che Mat Bin Che Ali je dodao kako je William htio ostati da prisustvuje džuma namazu, odnosno dolasku vjernika na molitvu, ali da nije mogao zbog rasporeda koji par ima.

Kate i Williama su i na ulicama Kuala Lumpura dočekali brojni građani i poželjeli im dobrodošlicu, a na licima kraljevskog para se vidjelo da se dobro osjećaju u toj zemlji.