Showbiz
0

Vojvoda od Edinburgha nije naredio ubistvo princeze Diane

FENA
"Nema nikakvih dokaza da je vojvoda od Edinburgha naredio ubistvo princeze Diane niti da ga je organizirao MI-6," izjavio je sudac u istrazi pogibije princeze.

Sudac lord Scott Baker počeo je privoditi kraju istragu pogibije princeze od Walesa.

On je poručio poroti da bi mogla ustanoviti da su Diana i Dodi Fyed poginuli u saobraćajnoj nesreći ili zahvaljujući krajnjem nemaru paparaza ili njihovog vozača Henrija Paula, javio je BBC.

Par je poginuo u saobraćajnoj nesreći u augustu 1997.

Obraćajući se poroti nakon šest mjeseci iznošenja dokaza, sudac je je kazao da su brojne teorije zavjere Dodijevog oca Mohameda al-Fayeda o nesreći "tako očigledno bez temelja" da je čak i njegov advokat prestao da ih obrazlaže.

On je odbacio te teorije za koje je izjavio da su bile poticane u medijima punih deset godina nakon što prošao kroz dokazne materijale iz svjedočenja više od 250 svjedoka.

Sudac je o Al-Fayedovim tezama izjavio: "One nisu valjane jer ni zrnce dokaza nije se pojavilo da ih podrži."

"Najteža među njima je sugestija da je Dianu ubila tajna obavještajna sliužba MI-6 po naređenju vojvode od Edinburgha. Nema nikakvog dokaza da je vojvoda od Edinburgha naredio Dianino ubistvo i nema dokaza da je tajna obavještajna služba ili bilo koja vladina agencija to naredila", izjavio je lord Baker.