Showbiz
101

Vladimir Putin uručio ruski pasoš holivudskom glumcu Stevenu Seagalu

Klix.ba
Ruski predsjednik Vladimir Putin je primio američkog glumca Stevena Seagala te mu je uručio ruski pasoš, javlja Reuters.

Putin je rekao kako će ovaj čin biti simbol očvršćavanja krhkih odnosa između Moskve i Washingtona.

Seagal je na ceremoniji u Kremlju pred putinom potpisao svoj novi pasoš.

"Želim Vam čestitati i izraziti nadu da je ovo još jedan mali gest koji bi mogao biti znak postepene normalizacije odnosa između naših zemalja", izjavio je ruski predsjednik.

Putin je pitao Seagala kako je, a on mu je odgovorio: "Sve je uredu, razgovarat ćemo kasnije. Reći ću samo da mi je čast što sam ovdje".

Putin je veliki fan borilačkih vještina koje Seagal često demonstrira u holivudskim akcionim filmovima. On je početkom ovog mjeseca potpisao naredbu za izdavanje ruskog državljanstva Seagalu. Tada je glasnogovornik Kremlja izjavio da Seagal gaji "tople osjećaje prema Rusiji".

Šezdesetčetverogodišnji Seagal u posljednjih desetak godina često posjećuje Rusiju, a njegovi filmovi uključujući "Under Siege" i "Sniper: Special Ops" su popularni među Rusima.

Seagal nije jedina zvijezda Zapada koja je dobila rusko državljanstvo. Pasoš je dodijeljen i francuskom glumcu Gerardu Depardieuu prije tri godine.

U posljednje dvije godine odnosi Moskve i Washingtona su dostigli najgori nivo od Hladnog rata, a to je rezultat oružanog konflikta u Ukrajini i Siriji, gdje Rusija i SAD podržavaju suprotne strane.

Putin je izrazio nadu da će novoizabrani američki predsjednik Donald Trump utjecati na poboljšanje odnosa. Ruski predsjednik je pohvalio Trumpove kvalitete, a njegov američki kolega je istakao da želi prijateljske odnose s Rusijom.