"Vjenčanje stoljeća"
0

Večeras se udaje Chelsea Clinton, kćerka Billa Clintona

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Chelsea Clinton, kći bivšeg američkog predsjednika Billa i sadašnje državne tajnice Hillary Clinton, udaje se u subotu navečer za zaručnika Marca Mezvinskog, na svečanosti o kojoj američki mediji mnogo pišu, a zapravo uvelike nagađaju jer je o svadbi malo toga procurilo u javnost.

Chelsea Clinton (32) udat će se za dvije godine starijeg bankara Marca Mezvinskog, čiji su roditelji bivši političari iz redova Demokratske stranke, na privatnom imanju u Rhinebecku, selu 150 kilometara sjeverno od New Yorka.

Vrlo malo pojedinosti o vjenčanju, koje tabloidi nazivaju "vjenčanjem stoljeća" (New York Daily News), a oni ozbiljniji mediji "vjenčanjem o kojem će se najviše pričati ovoga ljeta" (CNN), iscurilo je u javnost, što je neke od medijski kuća nagnalo na pojačano praćenje priče.

Tako su časopisi People i US Weekly najavili posebne reportaže, a televizijske kuće CBS, NBC i ABC imat će večeras javljanja uživo iz Rhinebecka. Posljednje vjenčanje djeteta nekog bivšeg američkog predsjednika koje je privuklo toliko medijske pažnje bilo je ono Johna F. Kennedyja mlađeg i Carolyn Bissette prije 14 godina.

Mediji nagađaju da će na svadbi biti oko 400 uzvanika i da će sve koštati između tri i pet milijuna dolara. Bit će to glamurozan i skup događaj koji će okruniti veliki vatromet.

Šuška se da će među pozvanima biti i slavni prijatelji bračnog para Clinton, poput Barbre Streisand, Oprah Winfrey, Stevena Spielberga ili Teda Turnera. Predsjednik Barack Obama javno je priznao u četvrtak da nije na popisu pozvanih.

Samo vjenčanje, po pisanju medija, održat će se u umjetničkom paviljonu na imanju Astor Courtsu u Rhinebecku. Stoljeće stari umjetnički paviljon, površine 1200 metara kvadratnih, dizajniran je po uzoru na Grand Trianon u Versaillesu.

Po navodima The New York Timesa, umjetnički direktor hotela "Four Seasons George V" u Parizu zadužen je za cvjetne aranžmane, a slučajnost je da dio vina dolazi iz Vinarije Clinton u dolini rijeke Hudson, u državi New York.

Nagađa se da bi Chelsea mogla nositi vjenčanicu Oscara de la Rente ili Vere Wang, u čijem je butiku viđena u utorak. Izviješteno je i da će Chelsea nositi nakit vrijedan 250 hiljada dolara.

Svadbena torta bit će veganska, bez glutena, a dio hrane osigurava Laura Pensiero, jedna od omiljenih kuhara Oprah Winfrey. Mediji su prenijeli i očekivanje da će bivši predsjednik Bill Clinton svirati na saksofonu.

Jedna od glavnih briga bit će sigurnost. Za nju će se brinuti američka tajna služba zbog statusa Billa i Hillary Clinton. Savezna uprava za letenje (FAA) proglasila je zonu zabrane letenja iznad područja na kojem će se odvijati vjenčanje.

Chelsea i Marc upoznali su se u Hilton Headu, u Južnoj Karolini, dok su bili tinejdžeri, a potom su zajedno studirali na Stanfordu. U vezi su od 2005. godine

Bivši američki predsjednik Clinton u petak je prošetao ulicama Rhinebecka, praćen stotinama građana i brojnim kamerama i fotoreporterima. Rukujući se i odgovarajući na pitanja, rekao je sve najbolje o zetu.

"Jako mi se sviđa. Stvarno. Cijenim ga... Hillary misli isto. Mislimo da je sjajan", rekao je Clinton.

Marc Mezvinsky, koji je iz židovske porodice, radi u jednom "hedge" fondu na Wall Streetu i ima godišnju platu od četiri miliona dolara, izvijestio je CBS.

Oko 100 najbližih prijatelja porodice Clinton okupilo se u petak navečer u Rhinebecku na koktel zabavi u hotelu Beekman Arms i na probi svadbene večere.

Zbog strogih mjera koje prate događaj, gostima je na probi večere i na vjenčanju zabranjeno nositi mobitele ili kamere. Gradonačelnik Rhinebecka izjavio je da je vjenčanje potaklo veliki interes za njegov gradić, pa je zatrpan zahtjevima za intervjue i TV snimanja.

Vjenčanje kćeri bivšeg predsjednika i državne tajnice Hillary Clinton od početka prati stroga diskrecija, od poziva gostima prije četiri mjeseca bez naznake o mjestu održavanja događaja, do tajnog rezerviranja hotela i klauzula o diskreciji s angažiranim trgovinama.