"Oda radosti"
0

Usamljeni Keanu Reeves napisao knjigu

Sarajevo-x.com
Reeves i Grant
Reeves i Grant
Holivudski glumac Keanu Reeves se povukao iz svijeta filma kako bi mogao pripremiti i objaviti svoju prvu knjigu.

Posljednjih godina ovaj glumac je razvio reputaciju usamljenog i mračnog čovjeka u medijima. Inače samozatajan, Keanu Revees je unazad nekoliko godina prebrodio nekoliko tregedija, kao što su smrt njegove tek rođene kćerkice, kao i pogibiju nevjenčane supruge koja je stradala u stravičnoj saobraćajnoj nesreći.

Prošle godine je fotografija na kojoj Reeves sjedi sam na klupi u parku i jede sendvič ponukala i osnivanje grupe na Facebooku pod nazivom "Hrabro Keanu". Dakle, letimičan pregled na prvu knjjigu 46-godišnjeg glumca, koja je nazvana Oda sreće, čini se kako potvrđuje da je glumac hronično deprimiran i pun samosažaljenja.

Između korica takne knjige se u stvari nalazi pjesma koju je napisao Reeves, a koju je ilustrovala umjetnica iz Los Angelesa Alexandra Grant.

Knjiga počinje opisivanjem usamljenosti i boli koju pisac osjeća, a nastala je kao privatna šala između prijatelja. Kako objašnjava Grant njihov zajednički prijatelj Janey Bergman je jedne večeri sjedio u kući Keanu Reveesa i slušao predivnu samosažaljivu pjesmu i posmatrao Keanua, a potom je počeo pisati pjesmu. Bergman ju je mislio dati Reevesu kao dar.

"Pomislio sam da je to fantastično", kaže Reeves. "U momentu dok sam držao tu pjesmu rekao sam vau, pa ako bih ja ovo želio imati, onda bi to vjerovatno voljeli imati i drugi ljudi, tako da smo pokušali napisati knjigu".

Reeves je htio naglasiti i to da ova knjiga nije odraz njegovog stvarnog privatnog života, niti ona ima za cilj da suzbije već stvorenu medijsku sliku o njegovom usamljeničkom životu. "Ja obično ne pravim sebi toplu kupku kada sam očajan u mojoj sobi i ne palim svijeće", kaže Reeves, aludirajući na početak knjige koji opisuje jednu takvu scenu.

Alexandra Grant kaže da je za nju bio pravi izazov raditi ilustracije na tekst koji je Reeves napisao, a rezultat je djelo koje je Keanu opisao kao "slikovnica za odrasle". Knjiga ima jako kvalitetan uvez koji je rađen u Njemačkoj i ograničena je na 4.000 primjeraka, piše BBC.