Poznati koji su nas napustili
0

U 2011. otišli su Elizabeth Taylor, Amy Winehouse, Steve Jobs...

Sarajevo-x.com
Amy Winehouse
Amy Winehouse
Svijet je u 2011. godini ostao bez mnogih poznatih ličnosti. Neki su preminuli prirodnom smrću, drugi zbog bolesti, a treći nesretnim slučajem. Bilo kako bilo, svijet je u 2011. godini osiromašen za niz istaknutih ličnosti koje su svojim djelima obilježile proteklo stoljeće.

Jane Russel, raskošna zvijezda filmske industrije '40-ih i '50-ih godina umrla je 28. februara od zastoja disajnih organa u 89. godini. Russel je najpoznatija po ulozi u kultnom filmu "Muškarci preferiraju plavuše" u kojem je glumila uz legendarnu Marilyn Monroe.

Hip-hop zvijezda Nate Dogg preminuo je 15. marta nakon komplikacija izazvanih višestrukim udarima. Surađivao je sa umjetnicima kao što su Dr. Dre, Snoop Dogg i 50 Cent. Imao je 41. godinu.

Elizabeth Taylor će ostati upamćena kao jedna od najlegendarnijih glumica na svijetu. Svijet je ovu holivudsku divu izgubio 23. marta nakon što je hospitalizirana zbog kongestivnog zatajenja srca. Dvostruka oskarovka ostat će upamćena ne samo po svojim kultnim filmovima, već i po zadivljujućoj ljepoti i dobrotvornom radu. Imala je 79 godina.

Jeff Conaway svjetsku slavu je stekao ulogama u TV seriji "Taxi" i filmu "Briljantin" u kojem su mu partneri bili John Travolta i Olivia Newton John. Preminuo je 27. maja u 60. godini od posljedica upale pluća.

Ryan Dunn, zvijezda serije Jackass, poznat po izvođenju opasnih vratolomija, poginuo je 20. juna u stravičnoj saobraćajnoj nesreći. Policija je kasnije utvrdila da je nesreća rezultat prebrze vožnje i alkoholiziranosti vozača. Dunn je imao 34 godine.

Peter Falk, američki glumac proslavljen ulogom pronicljivog detektiva u popularnom televizijskom serijalu Columbo, preminuo je 23. juna u 83. godini. Renomirani glumac je tokom svoje karijere dva puta bio nominovan za Oskara, glumio je u brojnim filmovima i predstavama.

Vijest o smrti Amy Winehouse potresla je cijeli svijet. Amy je pronađena mrtva u svom stanu u Londonu 23. jula. Pjevačica osebujnog glasa preminula je usljed trovanja alkoholom. Godinama se borila s ovisnošću o drogama, a samo dva mjeseca prije smrti otpuštena je iz rehabilitacijskog centra. Imala je samo 27 godina.

Oskarovac Cliff Robertson koji je svjetsku slavu stekao utjelovivši američkog predsjednika Johna F. Kennedyja u filmu "PT-109", preminuo je u 10. septembra, samo dan nakon što je proslavio svoj 88. rođendan. Umro je prirodnom smrću.

Andy Whitfield, zvijezda TV serije Spartak: Krv i pijesak, preminuo je 11. septembra u 39. godini od Non-Hodgkinovog limfoma. Riječ je o tumoru koji nastaje zloćudnom preobrazbom stanica limfocita.

Steve Jobs, osnivač i predsjednik Applea preminuo je u 56. godini. Bio je vizionar koji je pomogao stvaranje vodeće svjetske tehnološke kompanije. Nakon dugogodišnje borbe s rakom gušterače i drugih zdravstvenih probelma, njegovo srce je otkazalo 5. oktobra.

Mikey Welsh, bivši basista grupe Weezer, iznenada je umro u 40. godini. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je u hotelskoj sobi u Chicagu 8. oktobra.

Andy Rooney, TV novinar i komentator CBS-ove emisije "60 minuta" preminuo je 4. novembra usljed komplikacija nakon manje operacije. Imao je 92 godine.