Donald Trump popustio
2

Transrodne "ljepotice" se mogu takmičiti na Miss Universe

Klix.ba
Jenna Talackova
Jenna Talackova
Organizacija Miss Universe najavila je u četvrtak da će ukinuti zabranu prema kojoj transrodne takmičarke do sada nisu mogle učestvovati na izboru ljepote. Ova odluka je došla nakon otkrića da je kanadska predstavnica Jenna Talackova rođena kao dječak, zbog čega je izbačena s izbora ljepote.

To je izazvalo negodovanja i oštre osude javnosti. Zvaničnici Miss Universe tvrde da na njihovu odluku nisu utjecale prijetnje Glorije Allred, pravnice za ženska prava koja je stala u odbranu Jenne Talackove.

"Donijeli smo odluku dva dana prije nego što smo saznali da je Allredova uključena. Da sam znao da je ona u svemu tome, možda ove odluke ne bi ni bilo jer je nju lako pobijediti", kazao je vlasnik licence Miss Universe Donald Trump, prenosi CNN.

Allredova je prije sedam dana na konferenciji za novinare verbalno napala Trumpa kazavši da njegov izbor nije imao pravo da dovodi u pitanje seksualnost Talackove.

Trump joj je na Twitteru uzvratio kazavši da se radi o trećerazrednoj pravnici koja Jenni nanosi bol. Predsjednica Miss Universe Paula Shugart kazala je u saopćenju izdatom u utorak da zasluge za ukidanje ove zabrane idu na račun Udruženja gay i lezbijske populacije protiv klevete (GLAAD), a ne na račun Allredove.

"Odluka da dozvolimo transrodnim takmičarkama da učestvuju na našem izboru ljepote zasluga je GLAAD-a", rekla je Shugart.

Diskusija između Miss Universe i GLAAD-a počela je prošlog mjeseca kada je Kanađanka Jenna Talackova izbačena sa takmičenja nakon što su organizatori saznali da je rođena kao dječak te da se podvrgla operaciji promjene spola.