Želi izbjeći proteste
0

Tony Blair otkazao potpisivanje knjige

SRNA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Bivši britanski premijer Tonyi Blair otkazao je danas planirano potpisivanje svojih memoara u Londonu, poslije najave protesta antiratnih aktivista.

Objava je uslijedila dva dana nakon što je oko 200 protivnika rata u Iraku gađalo Blera cipelama i jajima uoči promocije njegove knjige u Dablinu.

    "Odlučio sam da ne bude potpisivanja, jer ne želim da javnost doživi neugodnost zbog neizbježne gužve koju će izazvati demonstranti", saopštio je Blair na web-stranici svoje kancelarije.

    On se izvinio, kako je rekao, većini koja je željela da dođe na potpisivanje knjige i zatražio njihovo razumijevanje.

    Britanska koalicija "Zaustavite rat" zaprijetila je da će organizovati velike demontracije ispred knjižare "Waterstones" u centru Londona, gdje je Blair trebalo da se pojavi za dva dana.

    	"Ukoliko Blair sada otkaže potpisivanje knjige, to će biti pobjeda za pokrete protiv rata i svakoga ko taj događaj smatra uvredljivim", saopštila je prethodno antiratna koalicija.

    	Memoari pod nazivom "Putovanje" objavljeni su 1. septembra, a Blair u njima opisuje deceniju na čelu države i Laburističke stranke, tokom koje je zemlja angažovana u ratovima u Iraku i Afganistanu.