Proslavljeni plivač
3

Thorpe: Razmišljao sam o samoubistvu

Totalsport
Ian Thorpe (Foto: AFP)
Ian Thorpe (Foto: AFP)
Proslavljeni australski plivač Ian Thorpe, peterostruki olimpijski pobjednik, progovorio je u svojoj autobiografiji "This Is Me" o velikim ličnim problemima koji su ga pratili tokom karijere…

U izvacima iz nadolazeće autobiografije, Thorpe je priznao kako se zbog bolesti znao osjećati toliko loše da je ponekad razmišljao i o samoubistvu. Kaže da ga je "hvatala jeza" kada se prisjeti kako je planirao potencijalna mjesta na kojima bi mogao okončati svoj život, iako je brzo dodao da nije siguran bi li to uistinu mogao i učiniti.

Dodao je kako se u najtežim trenucima okrenuo alkoholu…

"To je bio jedini način na koji sam mogao zaspati. Nije se događalo svake večeri, ali dosta često, posebno u periodu između 2002. i 2004. godine, kada sam se pripremao za odbranu svojih titula na Olimpijskim igrama u Atini. Zlostavljao sam samog sebe na taj način".

Istaknuo je kako je bio u mogućnosti prikriti učinke alkohola od trenera i kolega iz reprezentacije, te i dalje uživati u jednom od najboljih perioda svoje karijere, unatoč privatnoj borbi s depresijom. Proslavljeni plivač je kazao kako je osjećao potrebu šutjeti o svojim problemima, smatrajući da je u pitanju "karakterna mana". Zbog toga nikada o tome nije govorio niti svojim roditeljima.

"Čak ni moja obitelj nije bila svjesna da sam veliki dio mog života proveo u borbi koju mogu opisati samo kao sakaćenje depresije. Sada shvaćam da je stiglo vrijeme da progovorim o tome, da popričam s mojim roditeljima. Znam kako će mama reagirati. Ona će plakati i pitati me zbog čega nisam o tome razgovarao s njom, a onda će mi reći kako je ponosna što sam napokon smogao snage progovoriti o tome. Tata je drukčiji. Nisam siguran kakva će biti njegova reakcija. Znam da će mu trebati vremena da se pomiri s time i koliko je to u skladu s njegovim vjerskim uvjerenjima. Nadam se da će prihvatiti, jer mi je obitelj jako važna i puno mi znači".