Ispovijest kod Oprah
0

Tamnoputu olimpijku na početku karijere zlostavljali i zvali robom

Klix.ba
Gabby Douglas i Oprah Winfrey
Gabby Douglas i Oprah Winfrey
Američka gimnastičarka Gabby Douglas je morala savladati mnoge fizičke izazove kako bi osvojila dva zlata na Olimpijskim igrama. Međutim, najteži izazov od svih je bilo rasističko ponašanje njenih kolega gimnastičara.

Šesnaestogodišnja Gabby će ostati upamćena kao prva Amerikanka afričkog porijekla koja je osvojila individualno zlato u gimnastici. Međutim, njen put ka Londonu i slavi je zamalo završio mnogo ranije, kada je razmišljala o tome da odustane od svog sna zbog konstantnog zlostavljanja u dvorani u Virginiji, u kojoj je trenirala.

"Stalno su mi dobacivali neke rastističke šale i bila sam izolirana od ostatka grupe. Bilo je teško. Znala sam plakati po cijelu noć kada se vratim kući sa treninga", rekla je Douglas voditeljici Oprah Winfrey.

Douglas se prisjetila i jedne situacije koje će se vjerovatno sjećati cijeli život.

"Jedan od starijih kolega nam je rekao da očistimo gredu. Svi su se okrenuli prema njemu i pitali ga zašto ja to ne uradim, jer sam njihov rob. Bila sam jedina crnkinja u dvorani. Osjećala sam se izolirano", kazala je Gabby.

Natalie Hawkins, njena majka, je rekla da je Gabby dostigla kritičnu tačku kada joj je bilo 14 godina.

"Rekla mi je da će radije prestati trenirati nego nastaviti slušati sve to. Planirala je završiti karijeru, ili se preseliti i naći drugog trenera", rekla je Hawkins.

Majka je prihvatila njenu ideju pa su se preselile u Iowu, gdje je Gabby pronašla drugog trenera. Ostatak priče je, kako kažu, olimpijska historija.