Dolazi i Rade Šerbedžija
0

Sutra otvaranje Spomen kuće Tošeta Proeskog

SRNA
U makedonskom gradiću Kruševu sutra će biti otvorena Spomen kuća Tošeta Proeskog, koji je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći 2007. godine kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

U Spomen kući, koja se prostire na oko 870 metara kvadratnih, u formi krsta biće predstavljeno više od 350 autentičnih eksponata iz djetinjstva, tinejdžerskih godina i vrha muzičke karijere makedonske zvijezde.

Među brojnim eksponatima su i dvije voštane figure u prirodnoj veličini, jedna kako stoji sa mikrofonom, a druga kako sjedi pored klavira.

Na otvaranju Spomen kuće, glumac Rade Šerbedžija premijerno će izvesti pjesmu "Kruševo", a u revijalnom dijelu se očekuje veliki broj gostiju i Tošetovih obožavaoca iz Makedonija i regiona.

Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, a poginuo u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine na autoputu Zagreb - Lipovac, blizu Nove Gradiške. 

Bio je jedan od najpopularnijih pjevaca u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Svoju karijeru je započeo nastupom na Festivalu Melfest, bio je predstavnik Makedonije na Evroviziji 2004. godine, dok je 2003. godine sa pjesmom "Čija si" pobijedio na Beoviziji. Iste godine imenovan je za Ambasadora dobre volje organizacije UNICEF.

Ostaće upamćen po hitovima "Sinot božji", "Ako me pogledaš u oči", "Dan za nas", "Božilak", "Igre bez granica", "Još uvijek sanjam da smo zajedno".