Predsjednik bijesan
0

Supruga Roberta Mugabea imala aferu s bankarom

Sarajevo-x.com
Robert i Grace Mugabe
Robert i Grace Mugabe
Supruga predsjednika Zimbabvea, Roberta Mugabea, imala je tajnu aferu s jednim od njegovih najboljih prijatelja. Grace Mugabe, koja je od svog 86-godišnjeg muža mlađa čak 41 godinu, varala je predsjednika skoro pet godina s šefom centralne državne banke, Gideonom Gonom, piše "Daily Mail".

Par se sastajao otprilike triput mjesečno ili na njenoj mliječnoj farmi ili u skupim hotelima u susjednoj Južnoj Africi. Mugabe je konačno saznao za to u julu kad mu je to rekla njegova sestra Sabina, koja je bila na samrti. Nakon toga njegov najpouzdaniji tjelohranitelj Kajin Chademana, koji je rekao bijesnom predsjedniku da je znao za aferu, ali je mislio da je najbolje šutjeti, izgubio je život, a sumnja se da je otrovan.

Gono (50) je odmah rekao da strahuje za svoju sigurnost.

"Nakon što je Mugabe čuo za aferu, mislim da će neko ići na susret s Bogom", rekao je jedan zimbabveanski dužnosnik.

To nije jedini slučaj da je gospođa Mugabe radila suprugu iza leđa. Njen bivši ljubavnik, Peter Pamire, poginuo je pod nerazjašnjenim okolnostima u saobraćajnoj nesreći. Drugi, James Makamba, pobjegao je iz zemlje. Gono je poznavao gospođu Mugabe, koja se udala za predsjednika 1996. godine, barem 15 godina i oni su bili partneri u brojnim poslovnim poduhvatima.

Kao jedan od Mugabeovih provjerenih prijatelja, Gono je služio od 2003. kao šef državne banke u Zimbabveu, a u tom periodu je zemlja vidjela hiperinflaciju svoje valute višu od milijardu posto godišnje. Iako su mnogi stanovnici Zimbabvea očajnički siromašni ljudi i bore se kako bi pronašli dovoljno hrane za život, Gono živi u kući sa 47 spavaćih soba, ima ljetnikovac sa bazenom, teretanu i svoj mini-teatar.

Jučer je izvor blizak bankaru potvrdio da su on i prva dama bili ljubavnici, te da su planirali zajednički život nakon Mugabeove smrti.