Sergej Trifunović
0

"Srbi vole da razapinju ljude zbog gluposti, postali smo luda nacija"

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U Srbiji i dalje je glavna tema Sergej Trifunović koji je na premijeri filma Dragana Bjelogrlića "Montevideo, Bog te video" nosio majicu s likom uhapšenog penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka. Veliku prašinu podiglo je i to što je Dragan Bjelogrlić na pres-konferenciji, prije premijere, rekao da mu je žao što projekciji neće prisustvovati Divjak.

Trifunović se jučer izvinio što je nosio majicu s likom Jovana Divjaka, i istakao kako nije ni znao čiji je lik na majici. Nakon što su Srbi putem Facebook grupa i brojnih portala pozvali na bojkot filma "Montevideo, Bog te video" Trifunović je rekao da ga cijela ova situacija potresa i da ga nervira što Srbi vole da "razapinju" ljude zbog svega.

Bjelogrlić je pak, istakao, da su srbijanski mediji i publika "nasjeli na staru i poznatu priču o zamjeni teza."

"Imali smo konferenciju za novinare dok su napolju bile demonstracije, ali niti jedna rečenica nije bila na tu temu. Čak su iz poštovanja prema nama izbjegavali priču o tome. Samo jedna novinarka nas je pitala da li nam je žao što Divjak neće prisustvovati premijeri i rekli smo da nam je žao što čovjek neće vidjeti film. To je bilo to, onda sam ja rekao da neću da pričam o tome", kazao je za srbijanski Blic Dragan Bjelogrlić, nastavivši:

"U Sarajevu se na premijeri okupila elita, od gradonačelnika i ministra kulture do sportskih legendi i javnih ličnosti, a da se nije pojavio niko iz naše ambasade i niko od naših medija nije ispratio događaj. Nevjerovatno mi je da u našim medijima nije glavna vijest to da je jedan film koji glorifikuje pozitivne osobine našeg naroda doživio ovacije u Mostaru i da su čelnici pravoslavne, katoličke i islamske vjere sjedili zajedno u prvom redu, nego je vijest da se Sergej napio i obukao majicu s likom čovjeka koji je uhapšen. Ne mogu da vjerujem da su srpski mediji nasjeli na to", kazao je Bjelogrlić.

Trifunović je istakao za Blic da ne razumije zbog čega se digla prašina.

"Zašto bih ja morao da znam ko je Jovan Divjak? A, kamoli u jedan sat posle ponoći. Jedinu dvojicu generala koje bih prepoznao u tom stanju su Kaster i Napoleon. Zato sam juče o Divjaku saznao sve, i šta treba i šta ne treba", kazao je Trifunović, upitavši znaju li oni koji po forumima pozivaju na bojkot filma ko je Svetozar Ćorović (hercegovački pripovjedač, jedan od tvoraca književnog preporoda u Hercegovini op.a.).

"Sigurno ne znaju, ali zato svi znaju kako izgleda Radovan Karadžić. A sve veliki Srbi. Kladim se da kada bih nosio majicu s likom Jovana Dučića tri posto njih ne bi znalo o kome se radi", odgovorio je sam sebi na pitanje iznervirani Trifunović.

Glumac je dodao i to da ga nervira što ga u Srbiji nazivaju prodanom dušom i to one osobe koje nisu "izašle iz kruga linije lokalnog autobusa koji ordinira u kraju u kojem živi".

"Ja sam rođen u Mostaru i pola familije mi je tamo poklano i o njima razmišljam u ovom cjelokupnom s****. Nakon svega što je moja familija preživjela ovakva glupost im ne treba i želio bih da ih zaštitim od toga. Srbi vole da razapinju ljude zbog gluposti, a mnogo veći igrači im rade o glavama. Povraća mi se od toga da me ostrašćeni i neobrazovani likovi optužuju za izdaju. Postali smo luda, netolerantna, šovinistička, zadrta i zatrovana nacija. Postali smo sve ono što nismo", dodao je Trifunović.

Glumac je, kao i Bjelogrlić, napomenuo da ga nervira to što mediji ne spominju da su na premijerama filma bile pune dvorane, da su došli svi bez obzira na vjeru i naciju i da su svi nagradili glumce velikim aplauzom uprkos tome što se u filmu intonira himna "Bože pravde".

"Bitno je da se novinski naslovi bave skandaloznim potezom pripitog glumca koji oblači majicu s likom čovjeka za kojeg nikada nije čuo. Strašno! Prodana duša, dobio pare, sramota za Srbiju! A što su došli da nas gledaju Blaž Slišković, Sead Kajtaz, Ivica Osim, Predrag Pašić... to niko ne spominje", izjavio je Trifunović.

Podsjetimo, novinar portala Sarajevo-x.com načinio je fotografiju na kojoj je Trifunović pozirao, u zagrljaju hostesa, u majici s likom Jovana Divjaka, generala BiH koji je uhapšen u četvrtak u Beču, najvjerovatnije po potjernici Srbije.