Showbiz
2

Spisateljica Harper Lee podnijela tužbu protiv agenta

SRNA
Harper Lee
Harper Lee
Američka autorica Harper Lee, poznata po čuvenom romanu "Ubiti pticu rugalicu", podnijela je tužbu zbog kršenja autorskih prava Federalnom sudu u New Yorku.

Harper Lee je juče tužbu dostavila Federalnom sudu na Manhattanu i traži za sada nepoznatu nadoknadu od zeta svog bivšeg agenta, javio je BBC.

Lee tvrdi da tuženi Samuel Pinkus nije dobro zaštitio njena autorska prava pošto se agent, koji ju je predstavljao od objavljivanja knjige 1960. godine, Eugene Winick razbolio prije 10 godina.

Autorka tvrdi da je tuženi iskoristio njen slab sluh i vid poslednjih godina kako bi je privolio da njemu prepiše autorska prava i da do sada nije ispunio nijednu obavezu koju je trebao, uključujući isplate honorara.

Roman "Ubiti pticu rugalicu" (To Kill A Mockingbird) dobio je Pulitzerovu nagradu za fikciju dok je filmska verzija sa Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi osvojila tri Oskara. I film i roman imaju gotovo kultni status u SAD.

Ovaj roman je objavljen 1960. godine i jedino je djelo Harper Lee. Knjiga je prodata u više od 30 miliona primjeraka. Harper Lee skoro nikada se ne pojavljuje u javnosti i odbija da daje intervjue za medije.