Misteriozna i šarmantna
0

Špijunka Anna Chapman ima TV emisiju o tajnama svijeta

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruskinja Anna Chapman skrenula je na sebe prošle godine pažnju svih svjetskih medija, kad je deportovana iz SAD-a pod optužbama da je špijunka. BBC-ev dopisnik iz Moskve, Steve Rosenberg, istražio je detalje o najglamuroznijem ruskom tajnom agentu.

Kancelarija na 35. spratu nebodera u Moskvi ispunjena je vještačkim dimom. Odjednom Rosenberg začu zvuke visokih potpetica na parketu, a onda ugleda crvenokosu Chapmanovu u elegantnoj plavoj haljini. Dim je pušten u kancelariji kako bi Anna izgledala što glamuroznije za potrebe snimanja TV emisije, koja sudeći prema onom što govori u kameru nije nimalo zabavna.

"Zašto su neki ljudi obilježeni smrću, a drugi bježe od nje?". Rez. "Više od milion Rusa umire svake godine. Gotovo 40.000 u prometnim nesrećama". Rez. "Ova žena vratila se iz Egipta kao invalid. Morski pas odgrizao joj je ruku". Rez.

Svi su zainteresovani za misterije

Emisija Anne Chapman se zove Tajne svijeta. Svake sedmice na ruskom kanalu Ren TV, ona govori o misterijama naše planete.

"Emisija je namijenjena svima. Svi su zainteresovani za misterije, jer su tajne i nisu riješene", govori Anna, koja je manje oduševljena Rosenbergovim prijedlogom da govore o njenim tajnama.

Pitao ju je da li je stvarno bila špijun.

"Nikada neću negirati, ali ni potvrditi to", odgovorila je hladno.

Amerikanci nisu imali takvih dilema o tom pitanju. Prije osam mjeseci, Anna Chapman je bila među 10 navodnih ruskih tajnih agenata koji su deportovani iz SAD-a. Na aerodromu u Beču agenti su razmijenjeni za četiri osobe za koje su Rusi tvrdili da su špijunirali za "Zapad".

Bila je to najveća razmjena špijuna još od vremena hladnog rata. Po povratku u Rusiju Chapmanova i njene kolege primili su odlikovanja od predsjednika Dmitrija Medvedeva i dobili su mnoge pohvale od premijera Vladimira Putina.

Želi pomagati ljudima

Većina tajnih agenata, koji jednom budu otkriveni, uhapšeni, ili deportovani normalno prihvataju manju ulogu u društvu, ali ne i Anna. Od povratka u Rusiju, ona jedva da je prestala biti zanimljiva medijima.

Iako Rosenberg nije sasvim siguran, on navodi kako je Anna vjerovatno prvi špijun koji se fotografisao za muški magazin s vrlo malo odjeće i vitlajući pištoljem. Osim kao model, Chapmanova se angažirala i kao investicijski savjetnik za banke, humanitarni radnik i borac za brži internet. Bila je izabrana i za jednu od vođa u podmlatku Putinove političke stranke, a postoje glasine da će se ove godine kandidovati za parlament.

"Samo ću reći da sam zainteresirana za pomaganje drugim ljudima", odgovorila je.

Anna Chapman rijetko daje intervjue, iako je u decembru prošle godine jedan ruski TV show proglasio ženom godine i posvetio joj čitav sat programa. Anna je govorila o nekim stvarima iz prošlosti u toj emisiji, između ostalog, i o svom momku iz školskih dana, Yegoru iz Volgograda. Publika je bila oduševljena kad ju je on poljubio u obraz i poklonio joj buket cvijeća. Međutim, jedna osoba koja se nije pojavila u emisiji bio je njen bivši suprug, Alex Chapman, za kojeg se udala u Engleskoj, pa se razvela nakon četiri godine.

U planu 3D produkcijska kuća

Sada ona ima vlastitu TV emisiju, ali ne misli ostati na tome.

"Planiram osnovati 3D produkcijsku kuću ovdje u Rusiji. Imat ćemo zimske olimpijske igre i druge događaje koje će trebati popratiti", kaže ona.

Nakon što je provela sat na snimanju kazala je da je ogladnjela i da ne bi imala ništa protiv da ode na ručak. Pokazala je time, navodi Rosenberg, da ma koliko bila misteriozna, da je zapravo samo čovjek.

Ona je, navodi dalje Rosenberg, šarmantna i želi usavršiti vještine potrebne za TV program. Dosad je neke dijelove iz svog života uspjela zadržati u tajnosti, ali vrijeme je pred njom, vjerovatno će u budućnosti i te tajne htjeti podijeliti s nekim.