Showbiz
195

Slovenka u Bijeloj kući: Melania Trump od modne piste do prve dame SAD-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Od trenutka kada je Donald Trump postao predsjednik SAD-a, Melania Trump postala je prva dama. Ona je bivši model iz Slovenije i medijima je vrlo interesantna zbog čega je Melania predmet istraživanje i pisanja, a novinari uvijek uspiju pronaći neki novi detalj o njenom životu.

Supruga novog predsjednika SAD-a Melania Trump održala je niz govora na njegovim mitinzima tokom posljednjih dana kampanje. Bio je to njen povratak za govornicu nakon debakla u julu, kada je izjavom da će, ukoliko postane prva dama, iskoristiti svoj položaj da okonča online zlostavljanje, izazvala podsmijehe.

Popularna Lady Gaga pridružila se kritičarima koji smatraju da je Trumpova supruga licemjerna.

"Reći da će se suprotstaviti zlostavljanju je licemjerno jer je Vaš suprug jedan od najzloglasnijih nasilnika koje smo vidjeli", napisala je Gaga na Twitteru.

No, Melania je dobila priliku da ispuni obećanje, a dok čekamo, The Week navodi 10 stvari koje možda niste znali o njoj.

Treća supruga

Melania Knavs je počela izlaziti sa Trumpom 1998. godine, vjenčali su se sedam godina kasnije, a 2006. su dobili sina Barrona. Donald je ranije bio u braku s Marlom Maples, televizijskom voditeljicom i bivšom kraljicom ljepote, s kojom ima kćerku Tiffany. Donald i Marla su se upoznali dok je njujorški biznismen bio u braku sa Ivanom Zelnickovom. Trump se Ivanom oženio 1977. godine i imaju sinove Donalda Trumpa Jr. i Erica te kćerku Ivanku. Najstariji sin Donald Jr. je samo osam godina mlađi od Melanije.

Bill i Hillary bili su među 350 gostiju na vjenčanju koje je održano u Palm Beachu na Floridi. GQ je tada pisao da je Melanija nosila Diorovu vjenčanicu vrijednu 100.000 dolara, na kojoj je bilo 1.500 kristala. Njena izrada je trajala nevjerovatnih 550 sati. S obzirom na to da se teško kretala, Melania je vjenčanicu zamijenila ručno rađenom haljinom Vere Wang. Kumovi su bili Melanijina sestra Ines i Donaldovi sinovi Donald Jr. i Eric. Osim Clintonovih, među zvanicama su bili Heidi Klum, Barbara Walters i Simon Cowell.

Odrasla je u komunističkoj Jugoslaviji i govori pet jezika

Melanija aktivno govori slovenski, engleski, francuski, srpski i njemački. No, upravo zbog naglaska nije često govorila na skupovima svog supruga. Odrasla je u neboderu u Sevnici, daleko od njujorškog glamura. Kada je Trump postao predsjednik, Melanija je postala prva dama koja je rođena u komunističkoj državi i druga koja je rođena u inozemstvu.

U jednom od svojih govora rekla je da će se boriti za kulturu na društvenim mrežama koja je, prema njenom mišljenju, postala previše oštra, a uvrede se uglavnom odnose na izgled i inteligenciju. Ipak, zaboravila je spomenuti aktivnosti svog supruga koji godinama vrijeđa političke protivnike, novinare i kritičare.

"Nije uredu izrugivati se 12-godišnjoj djevojčici ili dječaku, maltretirati ih i napadati. To je strašno kada se desi na igralištu, a još strašnije kada to učini neko na internetu, skrivajući pri tome svoje ime", kazala je gospođa Trump na republikanskoj konvenciji.

"Desio se kolektivni uzdah širom zemlje. Jeste li upoznali svog supruga Donalda?", prokomentarisala je Alice Stewart, voditeljca Cruzove kampanje, za CNN.

Ima tajnog polubrata

Dok je pripremala profil buduće prve dame, novinarka GQ-a je došla do zapanjujućeg otkrića – Melanijin otac Victor Knavs, kojeg opisuje kao tradicionalnog i vrijednog čovjeka, dobio je sina prije nego što se oženio Melanijinom majkom. Pristao je plaćati alimentaciju nakon što je dokazano da je Denis Cigelnjak njegov sin, što je Knavs poricao.

Međutim, sina nikada nije kontaktirao, niti priznao njegovo postojanje. Cigelnjak ima 50 godina i živi u Sloveniji. Melanija je tvrdila da su priče o Cigelnjaku lažne, a kada je suočena sa sudskim dokumentima tvrdila je da je pogrešno shvatila pitanje i da godinama zna za polubrata.

Melania je prva dama koja je pozirala gola

Tri godine prije nego što je upoznala Trumpa Melanija je pozirala gola za francuski muški magazin. Na fotografijama koje su objavljene, gola Melania leži na krevetu pored skandinavskog modela Emme Eriksson. Neimenovani izvor je kazao da je Melania na snimanju bila veoma šarmantna te da se ponašala profesionalno.

"Fotografije poput ovih u Evropi su moderne i poželjne", kazao je svojevremeno Trump.

Prema anketi Washington Posta/ABC Newsa, Melania je najmanje popularna druga polovina nekog predsjedničkog kandidata. Anketa je pokazala da je Bil Clinton bio najpopularniji supružnik ovog puta, a više od pola ispitanika je imalo pozitivno mišljenje o njemu.

"Melanijina popularnost je manja od popularnosti skoro svih supružnika. Najpopularnija je Barbara Bush, a prilično dobro stoji i Michelle Obama", piše National Post.

Podržava suprugov stav o imigraciji

Iako nije neobično da supružnici podržavaju stavove kandidata, Melanijina podrška Donaldovom stavu o imigraciji je prilično iznenađujuća jer je upravo ona imigrirala u SAD.

"Poštovala sam zakon, nikada nisam planirala ilegalno ostati ovdje", kazala je u razgovoru za MSNBC

Tokom skupa u Arizoni Donald je kazao da njegova supruga i kćerka Ivanka ne odobravaju njegovo ponašanje u potpunosti.

"Rekle su mi – ponašaj se kao predsjednik", kazao je Trump.

Melania tvrdi da nije sramežljiva kada je riječ o davanju savjeta suprugu.

"Često mu kažem šta mislim, ne slažem se sa svim što kaže, to je normalno. Ja sam osoba za sebe i čvrsto stojim na zemlji, mislim da je to veoma važno u vezi", rekla je Melanija za CNN.

Na pitanje od koje navike bi voljela da njen suprug odustane, bez razmišljanja je rekla: "Tvitovanje".

Desetogodišnji Barron voli nositi odijelo i kravatu i igrati golf s ocem. Osim toga, dijele i ljubav prema šefovanju.

"Davao je otkaze dadiljama i domaćicama", rekla je Melania u intervjuu 2011. godine.

Barron najviše vremena provodi s majkom jer je njegov otac previše zauzet putovanjima.

"On je vrlo poseban i pametan dečko. Neovisan je i tvrdoglav i tačno zna šta želi. Ponekad ga zovem Mali Donald. Liči i na mene i na oca, ali njegov karakter je razlog zbog kojeg ga zovem Donald", kazala je prva dama.

Mogla bi biti sljedeća Jackie Kennedy

Melania je lijepa i pametna i ne treba je potcjenjivati. Još 2000. godine za New York Times je kazala da će, ako ikada bude prva dama, biti tradicionalna kao Betty Ford ili Jackie Kennedy. Iako je njen suprug dobio izbore, Melania je prava pobjednica, smatra novinarka Celia Walden.

"Melania već dvije decenije živi američki san, sada će ga samo živjeti još bolje", kazala je Walden.