Forbesova lista
0

Slavni koji nemaju školske diplome, ali imaju sve ostalo

Sarajevo-x.com
Gisele Bundchen
Gisele Bundchen
Slavni Jay-Z, manekenka Gisele Bundchen, Simon Cowell, strogi član žirija brojnih reality showova su samo neki od današnjih milijardera koji su bogatstvo stekli bez školske diplome. Neki od njih su školovanje prekinuli jer nisu imali novca, neki pak iz hira, ili jednostavno zbog toga što su pronašli mentora koji je znao dobro unovčiti njihov talenat.

"Investitori više gledaju na osobu i kvalitet ideje nego na školske diplome", kazao je Brad Burke, direktor Alijanse za tehnologiju i poduzetništvo.

Američki "Forbes" je sastavio listu od nekoliko najpoznatijih osoba koje su stekle veliko bogatsvo zahvaljujući svojim idejama, ili pak svojim mentorima, a da pri tome nisu završile srednju školu.

Na listi se između ostalih nalazi i slavni Jay –Z ,suprug popularne Beyonce, koji je odrastao u jednom od najopasnijih dijelova Brooklyna. Bio je dijete ne baš uzornog ponašanja, a dok spas nije pronašao u hip-hopu bavio se dilanjem droge. On je 1995. godine ponudio svoj singl izdavačkoj kući "Def Jam Records" čiji je predsjednik kasnije bio od 2004. do 2007. godine. On 2008. godine potpisuje 150 miliona dolara vrijedan desetogodišnji ugovor sa kućom "Live Nation", zahvaljujući kojem ima mogućnost kontolisanja svojih zapisa, turneja, te dodatnih ugovora koje je potpisao s kompanijama poput kompanija "Dell" i "Budweiser".

Carl Lindner je milijarder koji je srednju školu napustio kako bi radio u porodičnoj mljekari, te isporučivao mlijeko kupcima. Lindner zajedno sa sestrom i dvojicom braće 1940. godine podiže kredit kako bi otvorio slastičarnicu. Međutim, on taj biznis napušta 1959. godine i počinje investirati u fondove za štednju i kredite, te osiguravajuća društva. Carl Linder 1984. godine kupuje kompaniju "Chiquita Brands International" koju je vodio sve do 2001. godine. Njegova porodična mljekara, nazvana "United Dairy Farmers", danas posjeduje lanac slastičarnica, tačnije 200 prodavnica. Linderovo bogatstvo se procjenjuje na preko 1,7 milijardi dolara.

Na listi najbogatijih ljudi koji nemaju srednje obrazovanje je i bokser George Foreman. Odrastao je u veoma siomašnoj porodici u Marshallu u Texasu. Već u 15. godini počeo se baviti boksom, a osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1968. godine. Bogatstvo je stekao zahvaljujući roštilju. Najviše novca zaradio je kao glavno lice brendova "Doritos", "KFC", "Meineke", a lanisrao je i liniju proizvoda za osobnu njegu, cipele za dijabetičatre, te franšizu restorana.

Simon Cowell, član žirija brojnih realty showova, samo prošle godine zaradio je 75 miliona dolara. Cowell je, inače, izbačen iz škole još kad je imao 16 godina, te se zaposlio kao raznosač pošte. Već sa 23 godine osnovao je vlastitu muzičku kuću "Fanfare“, dok je danas producent uspješnih reality showova kao što su "American Idol", "Britain's Got Talent", "The X Factor"...

Danas je jedna od najbogatijih manekenki na svijetu uprkos tome što nije završila srednju školu. Gisele Bundchen je imala samo 14 godina kada ju je jedan modni agent 'otkrio' u jednom brazilskom trgovačkom centru. Ona je 1996. godine debitirala na sedmici mode u New Yorku i od tada je jedna od najpoznatijih i najtraženijih manekenki. Prošle godine je zaradila 25 miliona dolara i to zahvaljujući ugovorima sa kompanijama "Versace", "Dior", te brojnim drzgim. Također, ona posjeduje vlastitu liniju sandala nazvanih Ipanema by Gisele.

Među bogatašima koji nemaju srednje obrazovanje su i David Murdock, koji 1985. godine preuzima kompaniju "Dole Food", te "Castle and Cook“, zatim Jim Clark , osnivač kompanije "Silicon Graphics", proizvođača visoko performansnih računarskih rješenja. Njegovo trenutno bogatstvo se procjenjuje na 900 miliona dolara.

Na listi je Richard Branson koji je školu napustio kada je imao 16 godina, te osnovao magazin "Student“. Nešto kasnije on osniva izdavačku kompaniju Virgin Records, otvara studio i prodavncu. Danas posjeduje 200 kompanija u 30 zemalja, mobilnu kompaniju, prviatni otok na Karibima i još mnogo toga, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na 2,5 milijardi dolara.