Showbiz
0

Slavne ličnosti koje su bankrotirale

Sarajevo-x.com
Obični smrtnici često imaju problema s nedostatkom novca. Ulaze u minus na svojim karticama, dižu kredite ili jednostavno bankrotiraju. No, i slavnim ličnostima koje su stekle velika bogatstva kolo sreće se može okrenuti. Web portal Popcrunch donosi listu slavnih ličnosti koje su bankrotirale, a mi vam u redovima koji slijede prenosimo pet nama najzanimljivijih.

Kim Basinger

Nekadašnja holivudska seks-bomba Kim Basinger 1993. godine je proglasila bankrot kada ju joj je sudija naredio da isplati odštetu od 8 miliona dolara filmskoj kompaniji Main Line Pictures u čijem filmu se trebala pojaviti. Kim Basinger je potom morala prodati nekretnine u rodnoj Georgiji vrijedne 20 miliona dolara za samo 1 milion da bi skupila novac za isplatu odštete. Kasnije je uložila žalbu na tu odluku te dogovor postigla van suda. Uloga u filmu L.A. Confidential ju je finansijski spasila.

George Best

George Best, proslavljeni sjevernoirski nogometaš, koji je svjetsku slavu stekao igrajući za Manchester United. 1984. se ostavio nogometa, i nažalost postao poznat po alkoholizmu, problemima s kockom, ženama, vožnjom u pijanom stanju, napadom na policajca i još puno javnih ekcesa. 1982. proglasio je bankrot. Njegov alkoholizam doveo je do toga da je češće spavao u bolničkom umjesto u vlastitom krevetu. Unatoč činjenici da mu je presađena jetra, Best je nastavio piti. To ga je naposlijetku i ubilo. Preminuo je 25. novembra 2005. u Londonu dok je imao samo 59 godina. Na njegovoj sahrani ga je ispratilo 100.000 ljudi.

Toni Braxton

Iako je uspjela prodati 15 miliona primjeraka svojih albuma višestruka dobitnica Grammyja Toni Braxton proglasila je bankrot 1998. godine. Mnogi smatraju da je bankrot proglasila kako bi se izvukla iz ugovora sa izdavačkom kućom LeFace. Kada je doživjela finansijski slom bila je dužna skoro 4 miliona dolara te je morala prodati svu svoju imovinu ukljućujući i Grammyje koji su joj oduzeti. Usprkos sukobu koji je imala sa svojom izdavačkom kućom, 1999. godine potpisala je novi ugovor s njima vrijedan 25 miliona dolara.

Francis Ford Coppola

Proslavljeni američki reditelj, scenarist i producent, poznat po režiji legendarne trilogije Kum i dobitnik pet Oscara, Francis Ford Coppola također je imao finansijskih problema. Prije izlaska prvog Kuma Coppola je bio dužan 300.000 dolara. Nakon uspjeha sa Kumom, uspio je stati na noge ali je bankrotirao 1982. nakon neuspjeha njegovog mjuzikla "One From The Heart". Srećom, posudio je novac od svoje majke kako bi pokrenuo biznis proizvodnje vina i time spasio svoje finansije.

Walt Disney

Američki crtač animiranog filma i producent, Walt Disney čije je ime postalo sinonim za Mickey Mousea i "najsretnije mjesto na svijetu" - Disneyland, nije uvijek tako lako zarađivao novac. 1921. godine pokrenuo je kompaniju Laugh-O-Gram Corporation da bi dvije godine poslije morao proglasiti bankrot jer su se investitori povukli. Vjerovanto je to bila sudbina jer se Walt Disney nakon toga preselio u Hollywood i ubrzo postao jedan od najplaćenijih animatora svih vremena.