Showbiz
14

Sharon Stone dobila nagradu za mir

FENA
Sharon Stone (Foto: AFP)
Sharon Stone (Foto: AFP)
Američka glumica Sharon Stone dobitnica je mirovne nagrade 13. Svjetskog samita dobitnika Nobelova nagrade za mir koji se ove godine održava od 21. do 23. oktobra u Varšavi.

Žiri nobelovaca ovu nagradu za mir popularnoj glumici je dodijelio za njenu neumornu borbu i pomoć oboljelima od side i nadu koju njeni napori unose u njihove živote, saopćio je Zdjislav Vujćik iz Instituta Leha Valense u Gdanjsku koji ove godine samit organizira.

Varšava je kao mjesto za redovno okupljanje ljudi i organizacija koje je Nobelov komitet nagradio tim prestižnim svjetskim priznanjem odabrana zbog 30. godišnjice Nobelove nagrade za mir legendarnom vođi otpora Poljaka totalitarnom režimu, a kasnije prvom slobodno izabranom predsjedniku Poljske poslije pada komunista, Lehu Valensi.

U Varšavu na trodnevni samit dolaze između ostalih i inicijator ovih samita, posljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov, duhovni vođa budista Tibeta Dalaj-lama, Iranka Shirin Ebadi, "otac" mikrokredita Mohamad Junus, Leh Valensa i predstavnici organizacija kao što su Amnesty international, Ljekari protiv nuklearnog rata i biroa Visokog komesara UN za izbeglice.