Arnie nije došao na otvaranje
0

Schwarzeneggerova rodna kuća pretvorena u muzej

Sarajevo-x.com
Kuća u Austriji u kojoj je odrastao bivši kalifornijski guverner i glumac Arnold Schwarzenegger pretvorena je u muzej, koji je svečano otvoren u subotu.

Junak akcionih filmova i bivši Mister Univerzum svoj rodni Thal, nedaleko od Grazza, napustio je 1966. godine. No, da mjesto u kome je odrastao nije zaboravio pokazuje blagoslov koji je dao ovom projektu.

U kući je još uvijek njegov krevet iz djetinjstva, koji je sada pretvoren u muzejski eksponat, a brojni predmeti dopremljeni su i iz SAD-a. Tako, posjetitelji mogu vidjeti motor iz jednog od nastavka Terminatora, a napravljena je i kopija stola koji je koristio kao guverner Kalifornije.

Oko hiljadu eksponata, koji svjedoče o Arniejevu bodibilderskom, filmskom i političkom životu, smješteno je u ambijent.

U muzeju je opisan i njegov put do uspjeha u Hollywoodu, kao i neki detalji iz privatnog života. Tako se mogu vidjeti fotografije Marie Shriver, sa kojom je bio u braku 25 godina, a koja je nedavno zatražila razvod od Arniea zbog njegove afere sa kućnom pomoćnicom.

Čak i oni kritički nastrojeni Austrijanci fascinirani se postavkom u Arnijevom muzeju. Arnie se prije 43 godine sa 20 dolara u džepu odselio u SAD, gdje se proslavio ulogama superjunaka, dižući rejting bodibildingu.

"Ljudi ga vole jer je bio dječak sa farme, a stigao je tako daleko i njegova karijera je veoma uzbudljiva. Austrijansci su ponosni jer je njihov sunarodnjak", kaže Helga Forstner iz muzeja.

“Austrijski hrast”, kako su ga zvali, redovno posjećuje svoju rodnu grudu, ali na otvorenje muzeja ipak nije došao.