Showbiz
0

Sacha Baron Cohen - jedan od najmoćnijih Britanaca

Sarajevo-x.com
Tridesetpetogodišnji komičar Sacha Baron Cohen zauzeo je 19. mjesto godišnje liste koju pravi magazin GQ, u izdanju je navedeno da lista predstavlja muškarce ''koji su oblikovali naciju i dali joj smjer'' u proteklih 12 mjeseci.

Cohen je osvojio Zlatni globus za svoj prikaz kazahstanskog novinara u iznenađujućem hitu box-offica "Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan". Film je naljutio vlasti Kazahstana, koje su navele da on daje prikaz Kazahstanaca kao primitivnih ljudi.

Cohen se branio argumentom da je iskoristio lik Borata da predstavi predrasude i fanatizam koji vlada u SAD.

Cohen se na listi našao u društvu osoba kao što su direktor Sky medijske korporacije Jamesom Murdochom i britanskim princom - prijestolonasljednikom Charlesom, a princ William se na listi našao tek iza Cohena.

''Još od Johna Lennona neki engleski zabavljač nije imao takav utjecaj na svijet: Georgu Bushu su podnosili izvještaje o njemu, kazahstanska Vlada je objavljivala saopćenja protiv njega, film Borat je bio hit jeseni u američkim kinima'', navodi magazin GQ.

Magazin je imenovao Gordona Browna kao najmoćnijeg muškarca u Britaniji, a tek na drugom mjestu se nalazi britanski premijer Tony Blair. Očekivanja britanske javnosti su da će upravo tokom ove godine Gordon Brown zamjeniti Tonyja Blaira na premijerskom mjestu.