Očekivali veću podršku
1

Ruski homoseksualci Madonnu nazivaju licemjerom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski homoseksualni aktivisti najavili su da će u četvrtak izaći na demonstracije u Sankt Peterburgu kako bi osudili "nedovoljnu" podršku pjevačice Madonne koja je obećala da će govoriti u njihovu korist na koncertu koji održava u četvrtak navečer u ovom gradu.

"Nije dovoljno reći nekoliko riječi u korist homoseksulaca između dvije pjesme na koncertu. Ako se neko predstavlja kao branitelj ljudskih prava, treba da uradi nešto ozbiljnije", izjavio je za AFP lokalni vođa organizacije Gay Russia Jurij Gavrikov.

On je optužio američku pjevačicu za "licemjerstvo" i ocijenio da je trebalo da otkaže svoje koncerte" u Rusiji, nakon što je u februaru stupio na snagu zakon ocijenjen u Sankt Peterburgu kao "homofobni".

"Protestirat ćemo ispred koncertne dvorane u kojoj će pjevati Madonna", dodao je on.

Zakon usvojen u februaru u Sankt Peterburgu kažnjava aktere svakog javnog čina koji promovira homoseksualnost i pedofiliju. Zakon su osudili branitelji sloboda.

Autor ovog zakona, lokalni poslanik iz stranke na vlasti Ujedinjena Rusija, zaprijetio je Madonni sudom ako odluči da govori u korist homoseksualaca na svom koncertu u bivšoj carskoj prijestolnici.

Madonna je na koncertu koji je u utorak održala u Moskvi zatražila oslobađanje triju mladih žena iz punk grupe Pussy Riots kojima prijeti kazna od tri godine zatvora zbog toga što su u crkvi otpjevale pjesmu protiv predsjednika Putina, a na koncertu u Sankt Peterburgu želi, rekla je, pružiti potporu aktivistima za prava homoseksualnih osoba.

Aktivisti za prava istospolnih zajednica nisu dobro primljeni u Rusiji, gdje se do 1993. homoseksualnost smatrala kaznenim djelom, a sve do 1999. kao duševna bolest, premda je sovjetski režim pao 1991. godine.