Showbiz
25

Rijetke fotografije Audrey Hepburn: Ljepota i šarm koji se ne zaboravljaju

Klix.ba
Ljepota i šarm legendarne glumice Audrey Hepburn su vječni - donosimo vam neke od rijetkih fotografija koje je prikazuju u svakodnevnim situacijama i manje glamuroznom svjetlu.

Audrey Hepburn, filmska i pozorišna glumica, oskarovka i humanitarka, rođena je kao Audrey Kathleen Ruston u Bruxellesu 4. maja 1929. godine.

Hepburn se profilirala kao jedna od najpopularnijih glumica Hollywooda. Marilyn Monroe nije bila jedina koja je predsjedniku Johnu F. Kennedyju pjevala "Happy Birthday, Mr. President" za njegov rođendan. Za Kennedyjev sljedeći (i posljednji) rođendan, 29. maja 1963., Hepburn, predsjednikova najdraža glumica, pjevala mu je "Happy Birthday, dear Jack".

Postavši jednom od najpopularnijih hollywoodskih atrakcija, Audrey Hepburn je glumila u filmovima s drugim velikim glumcima kao što su Fred Astaire u "Smiješnom licu", Humphrey Bogart i Gary Cooper u "Ljubavi poslijepodne", George Peppard u "Doručku kod Tiffanyja", Cary Grant u "Charadeu", Rex Harrison u "My Fair Lady", Peter O'Toole u "Kako ukrasti milion" i Sean Connery u "Robin and Marian".

Hepburn je bila omiljena među svojim kolegama i prijateljima, a slovila je za skromnu, dragu i šarmantnu osobu, kojoj su uvijek drugi bili na prvom mjestu.

Rex Harrison je Audrey zvao svojom najdražom glavnom glumicom, Cary Grant je jednom rekao da "sve što želi za Božić je snimiti još jedan film s Audrey Hepburn", a s Gregoryem Peckom je ostala prijateljica čitavog života. Nakon njene smrti, Peck je pred kamerom recitirao njezinu najdražu pjesmu, "Unending Love" (Ljubav koja ne prestaje).

Nakon svog posljednjeg filma, proglašena je posebnom veleposlanicom UNICEF-a, a zbog svojih je iskustava tokom 2. svjetskog rata ostatak svog života odlučila posvetiti pomaganju djeci iz najsiromašnijih zemalja.

Posjećivala je zemlje u Africi i južnoj Aziji. Željela je i sama pomoći, ali i proširiti svijest o uvjetima u kojima ti narodi žive. Neumorno je radila za UNICEF, čak i u posljednjim mjesecima svog života.

Za svoj je humanitarni rad dobila i nagrade, između ostalog i Medalju slobode koju joj je 1992. uručio američki predsjednik George Bush.

Preminula je 20. januara 1993. u Švicarskoj.