Showbiz
193

Pune ruke nagrada: Spot u režiji Harisa Dubice ponovo najbolji u Švicarskoj

Piše: L. Č.
(Foto: Facebook/Haris Dubica)
Spot Harisa Dubice, producenta i reditelja muzičkih spotova bh. porijekla sa švicarskom adresom, osvojio je prvo mjesto na takmičenju "Best Swiss Video 2015". U pitanju je spot koji je Dubica radio za švicarskog repera Effea i njegovu pjesmu "Du bisch willkomme".

Takmičenje za najbolji video u 2015. godini održano je u sklopu jednog od vodećih švicarskih pop festivala za nove bendove, muzičke spotove i izdavačke kuće, M4Music. Ovo je drugo priznanje za Harisa Dubicu koji je prošle godine na istom takmičenju osvojio nagradu za najbolji hip hop video koji je radio za bend "Uslender Production" i pjesmu "Würsch sie".

Spot za pjesmu "Du bisch willkomme", koji je ujedno prvi video koji je napravio za švicarsko tržište, izabran je za najbolji među 230 ostalih koji su učestvovali u ovom takmičenju, a Dubica je prvi režiser u historiji ovog takmičenja kojem je uspjelo da ponovi uspjeh od prošle godine i "odbrani titulu", te dva puta zaredom uđe u finale. Ovo je njegova deveta nagrada u karijeri režiranja muzičkih spotova.

"Žiri je naveo da su mi spotovi veoma kreativni i maštoviti, te da su produkcijski dobro urađeni, kao i da sam odlično uspio vizuelno dočarati o čemu se radi u pjesmi", kaže Dubica.

Videoprodukcijom se, kako kaže, počeo baviti sasvim slučajno, a sve je počelo 2006. kada je kao DJ sarađivao s jednim reperom kojem je trebao spot za pjesmu.

"Došli smo na ideju da to pokušamo ostvariti sami. On je imao prijatelja kamermana, ja prijatelja montažera i trebao nam je neko ko će to režirati. Odlučio sam probati", priča Dubica i dodaje kako se nakon toga odlučio ozbiljnije posvetiti tom poslu jer je vjerovao kako tako može pokazati mnogo više nego dotad.

Saradnja sa Dinom Merlinom: Uskoro njihov treći zajednički spot

Dubica je ubrzo uspio ostvariti kontakt sa Dinom Merlinom i dobio šansu da režira spot za njegovu pjesmu "Deset mlađa". Bio je to njegov prvi profesionalni spot kojim je osvojio i nagradu za spot godine u Beogradu, nakon čega su mu se otvorila brojna vrata i počeli pristizati pozivi brojnih muzičara širom regiona.

Od tada je Dubica sarađivao s nekim od poznatijih imena regionalne muzičke scene, kao što su Zabranjeno pušenje, Marija Šerifović, Emina Jahović, Saša Kovačević, Aco Pejović, Amadeus Band, Djogani, Dženan Lončarević, DJ Denial X & MC Yankoo, kao i sa dosta pjevača narodne muzike kao što su Aca Lukas, Dado Polumenta, Šako Polumenta, Elvira Rahić...

Haris se rodio i odrastao u Švicarskoj, a njegov se otac s porodicom iz BiH preselio u Švicarsku još sedamdesetih godina. Njegova je porodica inače iz Sanskog Mosta, a stariji brat i sestra su rođeni u Bosni. Dubica godišnje na Balkanu provede tri mjeseca, a zbog prirode posla često je u BiH, Beogradu, Podgorici i Budvi, što mu, kako kaže, pričinjava zadovoljstvo, te predstavlja neku vrstu odmora.

Dubica je nastavio saradnju s Dinom Merlinom, a najnoviji projekat je spot za jednu od Merlinovih pjesama s aktuelnog albuma "Nacional". Ovo je njihov treći zajednički spot, nakon "Deset mlađa", Dubica je režirao i spot za Merlinovu pjesmu "Individualizam".

Spot će biti objavljen sredinom aprila, a sljedeće sedmice izlazi teaser, kad će publika imati priliku vidjeti o kojoj se pjesmi radi.

"Spot je sasvim drugačiji od ostalih koje sam radio dosad. Snimali smo na raznim lokacijama širom BiH i Švicarske, kao što su Bjelašnica i Kravice i nadam se da će publici biti zanimljiv jer u spotu imamo mnogo zanimljivih likova i kostima i sve izgleda dosta bajkovito", kazao nam je Dubica.

Uskoro snima komediju o bh. gastarbajteru u Švicarskoj

Dubica u razgovoru za Klix.ba otkriva kako se produkcijom muzičkih spotova ne planira baviti još dugo, budući da u planu ima veći projekat i već godinu dana radi na realizaciji svog prvog igranog filma.

"Riječ je o komediji o jednom gastarbajteru iz BiH i njegovom životu. Sa porodicom se zbog rata preselio u Švicarsku, a nakon deset godina, njegov sin se zaljubljuje u Švicarku i želi se oženiti njom. Ona je kćerka načelnika općine koji ne voli strance i protivi se njihovoj ljubavi", otkriva za Klix.ba Dubica navodeći kako se radi o modernoj verziji Romea i Julije, ali kroz žanr komedije.

Iako je sretno oženjen Bosankom, navodi kako je njegov film djelimično autobiografski budući da su mnoge scene u filmu inspirisane stvarnim događajima koji su se dešavali njemu, njegovom ocu, rodbini i prijateljima.

"To je moj sljedeći korak u karijeri i ispunjenje životnog sna. Već sam razgovarao sa nekim od velikih bh. filmskih imena i urađeni su ozbiljni koraci na tom putu", otkrio nam je Dubica, dodavši kako, budući da su pregovori sa jednom produkcijskom kućom još uvijek u toku, zasad ne želi otkrivati više detalja.