Model u mladim danima
0

Pronađen portret Seana Conneryja u tangama

Sarajevo-x.com
Porodica preminulog slikara pregledajući njegovu kolekciju pronašla je portret polugolog glumca Seana Conneryja. Slika na kojoj je Connery pozirao u tangama načinjena je 1950-ih godina.
Škotski slikar Rab Webster preminuo je nedavno u 83 godini života, a njegova porodica je u ateljeu pronašla preko 500 slika, među kojima je bio i portret legendarnog glumca i proslavljenog Jamesa Bonda.

Pretpostavlja se da je Sean pozirao Websteru, u vrijeme dok je bio student Akademije za umjetnost Univerziteta u Edinburghu.

Naime, kako je i poznato, Sean se, prije no što se odlučio za glumu, bavio brojnim poslovima. Bio je vozač kamiona, zatim je radio na poliranju kovčega, a jedno vrijeme je bio i veoma uspješan model.

"Sjećam se da mi je Rab pričao kako mu je Sean Connery pozirao. Kazao mi je kako je, sada već slavni glumac, to shvatao samo kao posao i nije mnogo govorio tokom poziranja", ispričao je Nick Bihel, koji je oženjen nećakinjom preminulog slikara.

Kako su istakli članovi porodice Webstera, on se slikanjem prestao baviti 1968. godine i nikada nije prodavao svoje slike.

Sada porodica umjetnika planira načiniti izložbu na kojoj će, između ostalog, biti predstavljen i portret sada 80-godišnjeg glumca.

"Očigledno, morat ćemo prodati neke slike, jer ih ima jako mnogo. Webster je bio čovjek koji je imao jako mnogo talenta, ne samo za slikarstvo nego i za ostale poslove", kazao je Bihel, prenijeli su strani mediji.