Showbiz
0

Princ Charles: Najstariji britanski prijestolonasljednik u zadnjih 300 godina

Klix.ba
Princ Charles
Princ Charles
Princ od Walesa postao je najstariji britanski prijestolonasljednik u posljednjih 300 godina, dok njegova majka, kraljica Elizabeta II, sa svojih 87 godina nosi titulu nasjtarijeg vladara u britanskoj historiji.

Do sada se najstarijim britanskim prijestolonasljednikom smatrao William IV, koji je postao kralj u junu 1830, u dobi od 64 godine, 10 mjeseci i pet dana. Preminuo je bez nasljednika 1837., a naslijedila ga je nećaka Victorija, koja je najduže vladala zemljom i provela 63 godine na prijestolu.

Charles je postao prijestolonasljednik sa smrću svog djeda Georga VI, 1952. godine, kada je njegova majka naslijedila britansku krunu. Charles je tada imao samo tri godine i od malih nogu je pripreman da postane kralj.

Budući da je kraljica još uvijek dobrog zdravlja, uprkos nekoliko posjeta bolnicama, Charles će najvjerovatnije biti prijestolonasljednik još dugo vremena.

"On je nestrpljiv, ali kada postane kralj, njegove aktivnosti i svi projekti u kojima uživa i u kojima može napraviti razliku, bit će ozbiljno ograničeni. Proveo je veliki dio svog života tražeći ulogu, ali mislim da ga sada ispunjava praćenje različitih interesa", rekao je Penny Junor, kraljevski biograf.