U 89. godini života
0

Preminuo režiser Eric Rohmer

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Jedan od giganata savremene francuske kinematrografije, režiser Eric Rohmer, preminuo je u 89. godini života, saopćila je u ponedjeljak njegova produkcijska kompanija Campagnie Eric Rohmer.

S ostalim avangardnim režiserima kao što su Jean-Luc Godard i Francois Truffaut, Rohmer je bio utemeljitelj francuskog novog vala u filmu koji je u 1950-im i 1960-im godinama zauvijek promijenio francusku i svjetsku kinematrogafiju.

Tokom karijere koja se protegla na skoro 60 godina, Rohmer je režirao više od 50 filmova, postajući međunarodni simbol za sve što je bilo i dobro i loše u takozvanom umjetničkom filmu, prenosi DPA.

U filmovima kao što su "Moja noć kod Maud" (1969.), "Claireno koljeno" (1970.) i "Pauline na plaži" (1969.), Rohmer je oslikao ljudsko ponašanje i emocije, često u naletu iracionalnih strasti, u stilu koji je malo ustupao pred zahtjevima industrije zabave.

Puni dijaloga, sporog tempa, s malo specijalnih efekata tipičnih za komercijalne filmove, Rohmerovi filmovi stekli su legije strastvenih obožavetelja i poklonika.

  • Morate vidjeti jedan (od Rohmerovih filmova) i ako vam se on svidi, trebali biste pogledati i druge, ali morate pogledati prvi da budete sigurni da vam se dopada, izjavio je svojevremeno američki filmaš Quentin Tarantino u jednom intervjuu.

S druge strane, lik koga je glumio Gene Hackman u filmu iz 1975. godine "Noćna kretanja" dao je oštru kritiku: "Pogledao sam jedan Rohmeroiv film. To je kao da gledate sliku bez boja".