Reakcije na hapšenje
0

Poljska i Francuska traže pomilovanje Polanskog

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Poljska i Francuska zatražiće od SAD da oslobode reditelja Romana Polanskog od optužbe za nedozvoljene seksualne odnose sa maloljetnicom, zbog čega je uhapšen u Švajcarskoj, javila je poljska novinska agencija PAP.

Ministri inostranih poslova Poljske i Francuske, Radoslaw Sikorski i Bernard Kouchner razgovarali su telefonom o slučaju Polanski i složili se da zatraže oslobađanje reditelja Oskarovca od američkih vlasti.

Ministri će zatražiti od državnog sekretara Hilari Klinton "da dopusti da Švajcarska oslobodi Polanskog, pritvorenog do izručenja, i da sa predsjednikom Barackom Obamom razmotri pomilovanje" rekao je Sikorski, prenosi PAP.

Polanski je uhapšen sinoć po dolasku u Švajcarsku, gdje je trebalo da primi nagradu za životno djelo na Filmskom festivalu u Cirihu.

Američke vlasti već godinama traže reditelja čuvenih filmova kao što su "Rozmarina beba", "Kineska četvrt" i "Pijanista".

Švajcarsko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je da se čeka izručenje Polanskog SAD.

Polanski je pobjegao iz SAD 1978. godine prije izricanja presude za nedozvoljene seksualne odnose sa 13-godinjom djevojčicom.

On je tada priznao krivično djelo, ali nikad se nije vratio u SAD.