Švicarska
0

Polanski neće biti isporučen SAD-u

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švicarska je donijela odluku da ne isporuči režisera Romana Polanskog u SAD, gdje bi se suočio sa optužbama za silovanje u slučaju koji datira još iz 1977. godine.

"Razlog za ovu odluku nalazi se u činjenici da nije bilo moguće isključiti, sa potrebnom sigurnošću, grešku u američkom zahtjevu za ekstradiciju", navodi se u saopštenju švicarskog Ministarstva pravosuđa.

Švicarski ministar pravosuđa Evelin Vildmer-Šlumpf rekla je da francsuko-poljski režiser neće biti izručen u SAD i da su ukinuta ograničenja njegove slobode.

Polanski je uhapšen u Cirihu u septembru 2009. godine na osnovu potjernice iz SAD i bio je u zatvoru dok mu sud nije odredio da bude u kućnom pritvoru u njegovoj brvnari u skijaškom odmaralištu Gstaadu.

Polanski je navodno davao 13-godišnjoj Samanti Gejmer šampanjac i drogu tokom foto snimanja 1977. godine u kući njegovog prijatelja glumca Jacka Nicholsona prije nego što je stupio u seksualne odnose sa djevojčicom uprkos njenom protivljenju.

On je prvobitno optužen prema šest tačaka optužnice, ali su optužbe kasnije nakon pogodbe o izjašnjenju o krivici umanjene na nezakonite seksualne odnose.

Režiser je bio pod psihijatrijskom procjenom 42 dana ali je pobjegao iz SAD veče prije izricanja presude 1978. godine strahujući da će se sudija predomisliti.