Uhapšen u Švicarskoj
0

Polanski 1993. pristao isplatiti pola miliona dolara žrtvi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Filmski redatelj Roman Polanski pristao je platiti 500.000 dolara svojoj žrtvi u sudskoj nagodbi sklopljenoj 15 godina nakon njegova bijega iz SAD-a, prema sudskim spisima koji su u petak dani na uvid novinarima u Los Angelesu.

Kako u subotu izvješćuju američki mediji, Polanski i žrtva silovanja Samantha Geimer postigli su sporazum u otobru 1993. Uvjeti sporazuma su tajni, no sud je objavio visinu nagodbe, zbog dvogodišnje bitke da se Polanskog natjera na plaćanje.

Sudski spisi ne pokazuju je li 76-godišnji Polanski ikada platio odštetu. Prema posljednjem izvještaju iz augusta 1996. Polanski je s kamatama dugovao Geimer 604,416 dolara.

Polanski je optužen da je 1977. silovao Geimer, tada 13-godišnju djevojčicu, omamivši je šampanjcem i sedativom Quaalude tokom probnog snimanja.

Optužen u šest tačaka za silovanje, upotrebu droge, zlostavljanje djeteta i sodomiju, Polanski je priznao krivnju za nezakonit spolni odnos i upućen je u zatvor na psihijatrijsko promatranje na 90 dana, a oslobođen je nakon 42 dana kao psihički zdrav.

Dan prije izricanja presude 1. februara 1978. napustio je SAD.

Uhapšen je prošlog vikenda u Švicarskoj na temelju naloga iz SAD-a.

Geimer je u 1988. pokrenula građansku parnicu protiv Polanskog, kada je imala 25 godina.

U raspravi koju je u SAD-u otvorilo uhićenje Polanskog, Geimer se stavila na stranu onih koji traže njegovo oslobađanje, među kojima su većinom hollywoodski redatelji, glumci i drugi filmski radnici.

Nakon negativnih reakcija američke javnosti na njihov zahtjev da se Polanskog amnestira zbog umjetničkih zasluga, zagovornici njegovog oslobađanja znatno se se utišali.

Ako Polanski nije isplatio odštetu Geimer u proteklih 14 godina, prema sudskim spisima dugovao bi joj ukupno oko 650.000 dolara.