Showbiz
0

Podignuta tužba protiv 50 Centa i Universala

Sarajevo-x.com
Gigant hip hop muzike, 50 Cent, Universal Music Group i ogranci ove muzičke kompanije tuženi su za promoviranje “životnog stila gangstera” od strane četrnaestogodišnjeg dječaka koji je rekao da su ga prijatelji slavnog repera napali.

U tužbi koju je podigao James Rosemond zajedno sa majkom, Cynthiom Reed, stoji da Universal Music Group, čiji je vlasnik Vivendi SA, zajedno sa svojim ograncima Interscope, G-Unit Records i Shady Records, treba da snose odgovornost za napad zbog podsticanja umjetnika da vrše nasilje i promoviranja kriminalističkog stila života.

Optužnica imenuje 50 Centa, čije pravo ime je Curtis Jackson, Violator Management, Violator CEO Chris Lightyja, Tonyja Yayoa, repera i člana 50 Centove G-Unit hip hop grupe, kao i Lowella Fletchera, uposlenika Yayoa.

Optuženi su odbili dati bilo kakav komentar.

Rosemond je izjavio da su ga u martu 2007. godine, na pločniku u Manhattanu, napali četiri muškarca, među kojima su bili Yayo i Fletcher.

U optužnici se navodi da je Rosemond bio meta napada zato što je nosio majicu kratkih rukava muzičke kompanije Czar Entertainment, iza koje stoji reper The Game. Ovaj reper je ranije bio član G-Unita, da bi u međuvremenu postao konkurent ovoj grupi.

Yayo, sa punim imenom Marvin Bernard, je u februaru optužen krivim za uznemiravanje i konačno mu je dodijeljeno deset dana društveno korisnog rada. Osuđen je zbog ugrožavanja prava djeteta, a prvobitno mu je određena zatvorska kazna od devet mjeseci.

U optužnici stoji da članovi grupe G-Unit, uključujući Yayoa i 50 Centa, ohrabruju i odobravaju nasilno ponašanje članova svoje grupe i da ih dodatno podstiču na kriminalne radnje u svrhu daljeg unapređenja svog biznisa.

Cilj napada na Rosemonda je bio promoviranje i održavanje gangsterskog imidža Yayoa i 50 Centa, a na kojem su ciljano radile podružnice kompanije Universal Music Group, navodi se dalje u optužnici, a prenosi Reuters.