Showbiz
10

Počela kao model: Pogledajte rijetke fotografije Marilyn Monroe sa početka karijere

Klix.ba
Marilyn Monroe (pravog imena Norma Jeane Mortenson), rođena 1. juna 1926. godine, bila je jedna od najpoznatijih američkih glumica, modela i pjevačica.

Za vrijeme svoje karijere tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, kao i nakon smrti, Marilyn Monroe je proglašavana jednom od najvećih svjetskih seks simbola.

Nakon djetinjstva u domovima za nezbrinutu djecu, Monroe je svoju karijeru započela kao model, a 1946. godine je uslijedio ugovor sa filmskom kompanijom 20th Century Fox . Njene prve uloge bile su male i nezamjetne, ali je pažnju javnosti privukla pojavljivanjem u filmovima u "The Asphalt Jungle" i "All About Eve" iz 1950. godine.

Posljednje godine njenog života bile su obilježene bolešću, privatnim problemima i reputacijom nepouzdane osobe s kojom je izuzetno teško raditi. Okolnosti njene smrti (5. august 1962.) još uvijek su nepoznanica, a govorilo se o predoziranju tabletama za smirenje. I iako su vlasti nesreću klasificirale kao "moguće samoubistvo", njena je smrt još i danas predmet kontroverzi i zanimanja.

Američki filmski institut je 1999. godine Monroe proglasio šestom najvećom ženskom zvijezdom na svijetu. U godinama nakon njene smrti, proglašavana je i pop i kulturnom ikonom, kao i američkim seks simbolom. Godine 2009, TV Guide Network ju je imenovao najseksipilnijom ženom koja se ikad pojavila u filmu.

U fotogaleriji pogledajte neke od rijetkih, njenih prvih radova kad je počela karijeru modela...