Showbiz
3

Pete Doherty: Nakon decenije nisam više ovisnik, i vi se možete izliječiti

Klix.ba
Nakon više od deset godina ovisnosti o teškim drogama i alkoholu, Pete Doherty, engleski pjevač, tekstopisac i gitarista grupe Babyshambles je napokon čist, ali ima i dirljivu poruku za sve one koji se još uvijek kovitlaju u paklu ovisnosti.

Doherty je dokaz da nema bezizlaznih situacija i da se snagom volje može postići sve što želite. On se već neko vrijeme liječi u rehabilitacionom centru Hope na Tajlandu i prije dan je uzeo svoju posljednju dozu metadona.

"Za sve one koji se bore sa ovisnošću, želim reći samo jedno: Izdržite, samo nastavite", kaže muzičar.

Bio sam nemoćan, prepušten paklu droge i alkohola, ali postoji izlaz, poručio je.

Savjetovao je sve ovisnike da se ne srame zatražiti pomoć, kao što je i sam učinio.

Priznao je da je prvi put počeo koristiti teške droge 2001. godine, da mu je godilo dok je stvarao muziku, ali mu je na kraju droga postala sve i shvatio je kako je sebi upropastio život.

"Prvo, ja nikada sebe nisam doživljavao kao ovisnika, ali sjećam se kad sam jednom završio u zatvorskoj ćeliji i tako sam se osjećao bijedno", rekao je.

Navodi kako se prisjeća tih momenata u zatvorskoj ćeliji kada se sklupčio u ćošću i kada je sve što želi bio heroin.

Doherty je 2011. godine osuđen na šest mjeseci zatvora zbog uživanjima u narkoticima nakon što je policija otkrila DVD na kojem je snimljeno koješta, pa i njegovo uživanje u narkoticima. No, u zatvoru je proveo šest sedmica.

Ispričao je kako je nakon toga bio u "završnoj fazi", što je podrazumijevalo sve češće razmišljanje o samoubistvu i planiranje da to i napravi. Ljudi su ga osuđivali, govorili su da je sam sebi kriv, ali isto tako iz njihovih kritika je shvatio da je ovisnost bolest.

Potresan dio priče je i to da je izgubio gotovo sve, ali najbolnije od svega je to što nije viđao kćerku i sina, što je izgubio prijatelje, ali i materijalne stvari.

Nakon životnog brodoloma, odlučio je otići na odvikavanje. Kaže da je uspio i savjetuje sve one koji imaju problem ovisnosti o narkoticima ili alkoholu, da budu hrabri i da se suoče sa stvarnošću. Prvi korak je priznati sebi da si ovisnik.